Leder for Oregon-okkupanter arrestert – én drept i aksjonen

Én person ble drept da politiet pågrep lederen for de væpnede aksjonistene som har okkupert et naturreservat i Oregon siden starten av januar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ammon Bundy, som har ledet gruppen, ble arrestert ved en veisperring sammen med fire av sine medsammensvorne etter en skuddveksling, ifølge det føderale politiet FBI.

Andre aksjonister okkuperer fortsatt administrasjonsbygget og besøkssenteret til naturreservatet Malheur National Wildlife Refuge i den østlige delen av delstaten etter pågripelsen av Bundy.

FBI håper fortsatt på en fredelig løsning og holder god avstand til bygningene i reservatet, 5 mil sør for byen Burns.

Stanset av politi

Gruppen på fem ble stoppet ved en trafikksperring på en hovedvei nordøst i Oregon tirsdag ettermiddag før det ble løsnet skudd. I etterkant ble ytterligere to personer fra aksjonistgruppa arrestert i Oregon og én pågrepet i Arizona.

Ifølge flere medier var det farmeren LaVoy Finicum som ble drept i skuddvekslingen. Han har opptrådt som talsmann for gruppa og sa tidligere i år til NBC News at han heller ville dø enn bli pågrepet.

– Noen ting er viktigere enn livet, og frihet er en av dem, sa han.

Ifølge avisa The Oregonian var Bundy på vei til et møte i en nærliggende småby da de ble stanset av politiet. Broren hans, Ryan, ble lettere såret i skytingen, og alle de pågrepne blir siktet for trusler om maktbruk mot myndighetspersoner.

Væpnede aksjonister

Det var i begynnelsen av januar at gruppen med et ukjent antall væpnede aksjonister inntok besøkssenteret og kontorene i naturreservatet.

Okkupantene beskrives som høyreekstreme, regjeringsfiendtlige farmere, kvegbønder og såkalte survivalister. Sistnevnte begrep brukes om folk som trener på overlevelsesmetoder i tilfelle samfunnet rammes av en katastrofe.

Hovedkravet deres er at farmeren Dwight Hammond (73) og hans sønn Steven (46) løslates fra fengsel. De er dømt for å ha startet flere branner som spredte seg til statlig land i 2012. De krever også at staten overfører naturreservatet til lokalbefolkningen.

Advokaten til far og sønn Hammond sier at de to fraber seg støtte fra Bundys gruppe, og i lokalbefolkningen er holdningen en blanding av støtte til Hammond-familien, mistenksomhet mot myndighetene og motvilje mot okkupasjonen.

Selvoppnevnt milits

Saken har bakgrunn i en ti år lang konflikt om beiterettigheter på statlig land i det vestlige USA, som går under navnet Sagebrush Rebellion. Den selvoppnevnte væpnede militsen har tidligere gjennomført flere aksjoner mot myndighetene.

Den siste og mest spektakulære var da hundrevis av væpnede farmere protesterte mot at Nevada-farmeren Clive Bundy, faren til Ammon og Ryan, måtte betale en million dollar i gebyr for å ha latt sin kyr beite på føderalt land.

Gruppene av høyreekstreme militser og survivalists har vokst kraftig i det vestlige USA det siste tiåret, til stor bekymring for føderale og delstatlige myndigheter.

Personvernpolicy