Mer enn 5 millioner i streik i Frankrike

Streikende drosjesjåfører nær Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris.
Streikende drosjesjåfører nær Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 5,6 millioner personer i Frankrike, blant dem offentlig ansatte, drosjesjåfører, flygeledere, sykehusarbeidere og lærere, er tirsdag i streik i protest mot lavere kjøpekraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes svar på norske Avinor, DGAC, oppfordret i forkant av streiken alle flyselskaper til å innstille én femdel av sine flygninger som et forebyggende tiltak, fordi franske flygeledere nå er i streik.

Av dagens seks flygninger fra Oslo til Paris og like mange i motsatt renting er én SAS-flygning og én Air France-flygning innstilt i begge retninger.

Brennende dekk

For dem som kommer seg med på de resterende flygningene, kan det bli vanskelig å få tak i drosje. Det er drosjestreik ved Charles de Gaulle- og Orly-flyplassene i Paris, og gå-sakte-aksjon blant drosjesjåfører i Toulouse, Marseille og Bordeaux. Fransk politi har i forbindelse med drosjestreiken i morgentimene tirsdag pågrepet 20 personer for dekkbrenning og slåssing, melder France 24.

Dagen blir omtalt som «svart tirsdag» av avisen Le Parisien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag står vår overlevelsesevne på spill. Vi er lei av møter og forhandlinger, sier Ibrahima Sylla, talsmann for fagforeningen Taxis de France.

Drosjesjåførene protesterer mot det de mener er urettferdig konkurranse fra private selskaper som den nettbaserte Uber-tjenesten.

Les også: Storstreik i Frankrike lammer flytrafikken

5,6 millioner i streik

Flygelederne streiker på sin side fordi de er bekymret for kutt i lønn og antall stillinger. De mener foreslåtte endringer i lønnsnivået vil føre til lavere kjøpekraft.

Offentlig ansatte, bønder, sykehusansatte, barnehage- og grunnskoleansatte streiker også, med krav om høyere lønn for å unngå tap av kjøpekraft.

Til sammen er det anslått at 5,6 millioner mennesker er i streik tirsdag.

Det er imidlertid lite håp om at de streikende får sine ønsker om mer lønn oppfylt. Man kan ikke vente seg noen stor lønnsøkning når forhandlingene starter i neste måned, uttaler administrasjonsminister Marylise Lebranchu tirsdag. Hun viser til at landet står overfor en vanskelig økonomisk situasjon.

Les også: En av ti flypassasjerer kjenner ikke rettighetene sine