Meny

Australske politikere vil si farvel til dronningen

Dronning Elizabeth bør ikke lenger være statsoverhode i Australia, mener lederne for sju av landets åtte delstater og territorier. Foto: AFP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på tide at Australia kvitter seg med dronning Elizabeth som statsoverhode og blir republikk, mener lederne for sju av åtte av landets delstater og territorier.

– Ethvert uavhengig land med selvrespekt bør bestrebe å velge en av sine egne borgere som statsoverhode, sier Jay Weatherill, som leder myndighetene i delstaten South Australia.

Australia er et konstitusjonelt monarki med Storbritannias dronning Elizabeth som statsoverhode. Hennes rolle er i hovedsak seremoniell, men hun har makt til å oppløse Australias nasjonalforsamling, noe hun også gjorde i 1975.

Les også: Dronning Elizabeth setter verdensrekord: – Ikke noe hun ønsker å feire

Det hører med til saken at debatten om å kvitte seg med de rojale båndene dukker opp med jevne mellomrom i forbindelse med Australias uavhengighetsdag som feires 26. januar hvert år.

I 1999 ble det avholdt folkeavstemning der 55 prosent sa nei til republikansk styreform. Meningsmålinger har de siste årene vist varierende oppslutning i debatten, men med et lite flertall i favør av republikk. Statsminister Malcolm Turnbull, som selv er republikaner, sier saken ikke står høyt på hans prioriteringsliste. Det er usannsynlig at det vil bli holdt en folkeavstemning, har han uttalt.

Dronningen, som er 89 år gammel, er overhode for de 53 landene i Samveldet av nasjoner, og statsoverhode i 16 samveldeland.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus