Minst 17 drept i restaurantangrep i Somalia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 17 mennesker ble drept i et angrep rettet mot en populær strandrestaurant i Somalias hovedstad Mogadishu torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet startet tidlig på kvelden og varte i over syv timer.

– Operasjonen ble avsluttet klokken 3 i natt og minst 17 sivile ble drept, sier polititjenestemannen Osman Nur til Reuters fredag morgen.

Ifølge en annen polititjenestemann, Mohamed Abdirahman, ble minst 19 mennesker drept i angrepet.

– De drepte nesten 20 mennesker, blant dem kvinner og barn. Det var et barbarisk og brutalt angrep mot uskyldige sivile, sier Abdirahman.

I tillegg ble fire angripere drept og en femte pågrepet.

Les også: Ni drept i eksplosjon i Kairo

Populært restaurantområde

Angrepet skjedde på Lido-stranden, der det ligger mange restauranter som er populære blant forretningsfolk og somaliere som har returnert til hjemlandet.

Angrepet ble innledet med en stor bombe før væpnede menn stormet inn i strandrestauranten der gjester satt og spiste middag torsdag kveld, som markerer starten på helgefeiringen i Somalia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At de valgte dette stedet på helgens første kveld viser bare hvor ubarmhjertig Shabaab-militsen er, sier Abdirahman.

– De ønsket å drepe flere sivile, men sikkerhetsstyrker kom til unnsetning og reddet mesteparten, legger han til.

Les også: Svensker dømt til fengsel for å støtte al-Shabaab

Al-Shabaab

Al-Qaida-tilknyttede al-Shabaab har påtatt seg ansvaret for angrepet.

– Hellige krigere slo til mot Lido-stranden, heter det i en uttalelse på al-Shabaabs radiokanal Andalus. Der omtaler de angrepet som «en stor aksjon rettet mot Allahs fiende».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsminister Abdirazak Omar Mohamed sier til journalister fredag morgen at fire av angriperne ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker. En femte angriper ble pågrepet da sikkerhetsstyrkene gikk inn i restauranten for å gjennomsøke stedet.

Les også: – Al-Shabaab bruker Trump i propaganda

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dramatiske scener

Øyenvitnet Abdirahman Halane var nær restauranten da angrepet startet. Han sier at noen som forsøkte å flykte fra restauranten, ble rammet av en eksplosjon og ble drept på stedet.

– Væpnede menn gikk inn bakveien til den populære sjømatrestauranten og begynte å rope. Noen få minutter senere fant det sted en kraftig eksplosjon utenfor hovedinngangen mens folk forsøkte å flykte fra stedet, sier Halane.

– Det oppsto forvirring, alle fikk panikk, og noen begynte å løpe mot angriperne og ble skutt og drept. Jeg var heldig som klarte å slippe unna, sier han videre.

Et annet vitne beskriver hvordan noen av dem som ble drept, døde i den kraftige eksplosjonen, mens andre ble skutt og drept på kloss hold.

– Det var forferdelige scener her og mange folk døde. Jeg så 19 døde mennesker som var blitt drept under angrepet, sier Hussein Ali.

Les også: Dagbladet: Norsk-somalier drept i Somalia