Putin knyttes til drapet på Litvinenko i ny rapport

Her legges rapporten frem. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske undersøkelsesrapporten om Litvinenko-drapet fører neppe til nye sanksjoner mot Russland. Men Putins omdømme kan ha blitt svekket, mener NUPI-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksandr Litvinenko

  • Født i Voronezj i Russland i 1962.
  • Ansatt i den russiske etterretningstjenesten KGB i 1988. Fortsatte i etterretningstjenesten FSB etter Sovjetunionens fall i 1991.
  • Pågrepet i 1998, angivelig i forbindelse med avsløringen av en sammensvergelse om å likvidere oligarken Boris Berezovskij. Løslatt etter ni måneder.
  • Forlot FSB og skrev en bok der han beskyldte etterretningstjenesten for å stå bak bombeattentater i flere russiske byer.
  • Flyktet til Storbritannia i 2000. Begynte senere å arbeide for den britiske etterretningstjenesten MI6.
  • Forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210 i London 1. november 2006. Litvinenko skal ha fått giften i en kopp grønn te på hotellet Millenium.
  • I løpet av et tre uker langt sykeleie ble tilstanden hans stadig forverret. 23. november døde han på et sykehus i London.
  • Britiske myndigheter mener de russiske agentene Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun sto bak drapet.


(Kilde: BBC / Ritzau)


En britisk rapport konkluderer med at Russlands president Vladimir Putin trolig ga klarsignal til drapet på den russiske eksagenten Aleksandr Litvinenko (43), som døde i London i 2006 etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop.

De to russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun skal ha stått bak selve drapet. Etterforskerne finner det sterkt sannsynlig at de to drepte Litvinenko på ordre fra den russiske etterretningstjenesten FSB.

– Operasjonen var trolig godkjent av både daværende FSB-sjef Patrusjev og president Putin, sa dommeren Robert Owen som ledet granskningen, under framleggelsen torsdag.

Bakgrunn: Anklager Putin for drap på KGB-agent

– Vanskelig å reagere

Litvinenko døde noen uker etter at han hadde møtt Lugovoj og Kovtun på det fasjonable hotellet Millenium i november 2006. Her skal han ha drukket grønn te tilsatt det dødelige stoffet polonium-210.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra sykesengen beskyldte han Putin for å ha gitt ordre om likvideringen, en anklage russiske myndigheter bestemt har avvist

Etter framleggelsen av rapporten opplyste Storbritannias innenriksminister Theresa May at landet fryser midler tilhørende de to hovedmistenkte russerne.

– Opplysningene om at den russiske staten var involvert i drapet er svært foruroligende, sa May, som varslet at hun også vil kalle Russlands ambassadør til Storbritannia inn på teppet.

Lugovoj, som i dag sitter i det russiske parlamentet, avviser beskyldningene, som han beskriver som «absurde». I mars i fjor mottok han en medalje for «tjeneste for fedrelandet» av president Vladimir Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Putin gir medalje til mistenkt for Litvinenko-drapet

Tviler på konsekvenser

NUPI-forsker Jakub Godzimirksi tror imidlertid ikke Storbritannia eller andre vestlige land vil innføre nye sanksjoner mot Russland eller Putin som følge av rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vanskelig for Storbritannia å reagere. Putin er som statsleder beskyttet mot forfølgelse, og jeg tror ikke dette vil skade forholdet mellom Vesten og USA mer. Men selv om det ikke innføres formelle sanksjoner, kan det bli et omdømmeproblem for Putin og Russland, sier NUPI-forskeren.

Heller ikke Flemming Splidsboel, seniorforsker på Dank Institut for Internationale Studier, tror på de store konsekvensene.

– Det får neppe de store konsekvensene for forholdet mellom Russland og Storbritannia, sier han til Ritzau.

Les også: – Litvinenko mistenkte Putin for bånd til kriminelle

Flere motiver

Granskningen peker på flere mulige motiver for drapet, deriblant Litvinenkos arbeid for britisk etterretning, hans beskyldninger mot FSB og Putin og kontakt med andre dissidenter. Fiendskapet mellom Putin og Litvinenko hadde dessuten en «personlig dimensjon» som strakte seg tilbake til 1998 da Putin ledet FSB, heter det i rapporten, ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talskvinne for det russiske utenriksdepartementet sier granskningen av drapet har blitt politisert og at britenes håndtering har forverret det bilaterale forholdet mellom Russland og Storbritannia, ifølge Reuters.

Les også: Britisk avis: – Bevis knytter Russland til drapet på Litvinenko

Se Marina Litvinenko kommentere rapporten her: