Åpen for alle - alltid

Amnesty varsler om barnearbeid i kongolesiske gruver

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn helt nede i syvårsalderen jobber i gruver i Kongo for å skaffe kobolt til smarttelefoner og andre produkter, ifølge en Amnesty-rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Organisasjonen beskylder gigantselskaper som Apple, Samsung og Sony for ikke å gjøre grundige nok undersøkelser for å forsikre seg om at de ikke bruker kobolt som stammer fra barnearbeid.

– Jeg tilbrakte 24 timer nede i tunnelene. Jeg måtte gjøre fra meg der nede. Fostermoren min ville sende meg på skolen, men fosterfaren min var imot det. Han utnyttet meg ved å sende meg på jobb i minen, sier 14 år gamle Paul i rapporten.

Les også: Stortinget vil ha mer avlytting i kamp mot slaveri

Både barn og voksne som jobber i gruvene mangler helt grunnleggende beskyttelsesutstyr, ifølge rapporten. Amnesty skriver at minst 80 arbeidere døde under jorden i sørlige Kongo mellom september 2014 og desember 2015.

Organisasjonen har kontaktet flere selskaper som står oppført som mulige kjøpere av batterier med kobolt fra gruver i Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Apple opplyser at de «evaluerer» om deres kobolt kommer fra Kongo og understreker at «barnearbeid aldri blir tolerert i vår leverandørkjede», og at alle slike anklager blir undersøkt og håndtert. Samsung opplyser at de ikke kan fastslå med sikkerhet om deres kobolt har kommet fra sørlige Kongo, mens Sony sier at det ikke finnes noen tydelige beviser på at noe slikt skjer.

Les også: Tusener protesterte mot menneskehandel i Norge