Meny

FHI: 7.200 dødfødsler hver dag er altfor mye

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver dag finner det sted rundt 7.200 dødfødsler i verden – rundt 2,6 millioner årlig. Halvparten av babyene dør under fødselen, viser en serie nye studier.

De fem studiene presenteres i den siste utgaven av tidsskriftet The Lancet tirsdag og viser at 98 prosent av dødfødslene skjer i land der folk har lav eller middels inntekt.

– I landene med høyest dødfødselsrater er disse over ti ganger høyere enn i Norge. Der kunne dødfødslene vært redusert med 90 prosent, og med mer enn 50 prosent med enkle grep, sier Frederik Frøen, forskningssjef ved Avdeling for internasjonal folkehelse ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Frøen er en av hovedforfatterne bak serien. Han påpeker at den årlige reduksjonen av dødfødsler i verden er 2 prosent, og mener det går tregt sammenlignet med reduksjonen av dødsfall blant fødende kvinner, som er 3 prosent, og blant barn under 5 år, der reduksjonen er 4,5 prosent.

Snakkes ikke om

I studien er alle fostre som dør etter 28 ukers graviditet, regnet som dødfødsler. Andelen dødfødsler har gått ned fra rundt 24,7 per 1.000 fødsler til 18,4 de siste 15 årene.

– Det virkelig forferdelige tallet er at 1,3 millioner babyer dør under fødselen. Tanken om at et barn er i live ved begynnelsen av fødselen og dør i løpet av få timer av årsaker som kunne vært forebygget, burde være en helseskandale av internasjonale proporsjoner. Likevel er det ikke det, skriver Lancet-redaktørene Richard Horton og Udani Samarasekera.

En hovedårsak er at det er knyttet stigma til dødfødsler. Mange mødre føler at det er deres feil og at de har sviktet. Måten samfunnet håndterer dødfødslene på gjør ikke situasjonen bedre:

– Mange foreldre får ikke sett barnet, gitt det et navn eller gravlagt det, det blir faktisk bare kastet. Når ingen andre kjente barnet, er det en ensom sorg for mor, sier Frøen.

Norsk taushet

Hovedårsaken til dødfødslene er ifølge studiene for sen fødsel, som står for 14 prosent av tilfellene. Nest hyppigste årsak er helseproblemer hos moren, som utgjør 10 prosent av tilfellene. Malaria-infeksjoner var årsaken til 8 prosent av dødfødslene, mens syfilis var årsaken til 7,7 prosent av tilfellene.

I Norge var det i 2014 262 dødfødsler, her regnet som alle dødsfall hos fostre etter uke 22 i svangerskapet fram til fødselen. Det var høyere enn alle dødsfall i Norge blant spedbarn, barn og ungdom opp til 18 år til sammen.

– Dødfødsler utgjør en svært stor andel av dødelighetsbyrden blant barn og unge. Det er noe man i stor grad dysser ned andre steder i verden, men også i Norge er det et vanskelig tema for mange. Ett av 230 svangerskap ender med dødfødsel, og det er uenighet om man skal si «så få som» eller «så mange som». Jeg er i den leiren som vil si «så mange som».

Les også: Daglig dør 830 kvinner som følge av graviditet og fødsel

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus