Meny

– Menneskesmuglere tjente opptil 50 milliarder i 2015

Flyktninger hopper av en båt når de ankommer den greske øya Lesvos. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters / NTB scanpix Foto: Giorgos Moutafis / Reuters
Flyktninger hopper av en båt når de ankommer den greske øya Lesvos. Foto: Giorgos Moutafis / Reuters / NTB scanpix Foto: Giorgos Moutafis / Reuters
Menneskesmuglere tjente mellom 3 og 6 milliarder dollar – mellom 26 og 53 milliarder kroner – på å transportere mennesker til Europa i 2015, ifølge Europol.

Smugling av mennesker har blitt en av de største inntektskildene for kriminelle, og det konkurrerer med narkotikakriminalitet, sier Europol-sjef Rob Wainwright til den britiske avisen The Independent on Sunday.

Han mener myndighetene må øke innsatsen eller risikere ytterligere vekst i den hensynsløse bransjen.

Les også:  Ingen bakmenn dømt for menneskesmugling

Europol har intervjuet 1.500 asylsøkere om reisen til Europa, og det viser seg at 90 prosent har betalt en kriminell bande for reisen.

FNs høykommissær for flyktninger UNHCR anslår at mer enn 1 million mennesker har flyktet til Europa fra krig, fattigdom og forfølgelse det siste året. Det betyr at mange mennesker tjener mye penger, ifølge Wainwright.

– Vi vet at hver migrant i gjennomsnitt betaler mellom 3.000 og 6.000 dollar til kriminelle for reisen. Så ved et enkelt regnestykke kommer vi til mellom 3 og 6 milliarder dollar, sier han.

Ifølge avisen strekker de kriminelle nettverkene seg fra sør for Sahara opp til Skandinavia. Titusener skal være involvert i smuglingen. Europol identifiserte 10.700 mistenkte menneskesmuglere bare i 2015.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus