«Den enøyde» knyttes til nok et hotellangrep

Angriperne satte fyr på biler utenfor før de stormet Splendid Hotel i Ouagadougou fredag kveld. Gisseldramaet varte i over et halvt døgn. Også en kafé og et annet hotell ble angrepet.
Angriperne satte fyr på biler utenfor før de stormet Splendid Hotel i Ouagadougou fredag kveld. Gisseldramaet varte i over et halvt døgn. Også en kafé og et annet hotell ble angrepet. Foto: Reuters Tv / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beryktede opprørslederen Mokhtar Belmokhtar knyttes til nok et blodig hotellangrep i Vest-Afrika. Minst 29 mennesker ble drept i Burkina Fasos hovedstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var forferdelig, forteller Yannick Sawadogo, en av de overlevende fra Splendid Hotel i Ouagadougou, der gisseldramaet begynte fredag kveld.

Han sier til nyhetsbyrået AFP at det var blod overalt.

– De gikk rundt og skjøt folk som ikke var døde, sier han videre.

Også kafeen Cappuccino og hotell Yibi like ved, ble angrepet.

Blant de drepte er to franskmenn, ifølge franske myndigheter. Minst 126 mennesker ble holdt som gisler og 33 mennesker ble skadd før dramaet var over lørdag ettermiddag, opplyser burkinske myndigheter.

Ofre fra 18 land

Den burkinske sikkerhetsministeren Simon Compaore opplyser lørdag kveld at tallet på døde er steget til 29. Franske myndigheter melder på sin side at 27 ble drept og 150 såret. Det er uklart om tallene omfatter døde angripere.

Ifølge sikkerhetskilder ble fire gjerningspersoner, inkludert to kvinner, drept. En burkinsk minister er blant dem som overlevde angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrorofrene kom fra 18 land, men nasjonalitetene til de fleste er ennå ikke kjent. Kun to franskmenn og to sveitsiske borgere er bekreftet drept.

Både amerikanske og franske soldater bisto lokale sikkerhetsstyrker i motoffensiven.

Les også: Australsk ektepar bortført i Burkina Faso

Al-Qaida-gruppe

Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) skal ha stått bak angrepet, som varte i over et halvt døgn fra fredag kveld. Gruppen tok på seg ansvaret i en erklæring som ble plukket opp av det amerikanske etterretningsselskapet SITE. Her heter det at angriperne var medlemmer av Al-Mourabitoun, gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtars, også kjent som «den enøyde».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet er «en hevn mot Frankrike og det vantro Vesten», het det i kunngjøringen.

Belmokhtars gruppe skal også ha gjennomført et lignende angrep mot Radisson Blu-hotellet i Malis hovedstad Bamako i november. Der ble minst 22 mennesker drept, mange av dem utlendinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En langsiktig kamp mot Vesten

Ifølge NUPI-forsker Morten Bøås er målet med angrepene å vise at opprørerne er til stede. De vil la fienden blø så ofte som mulig, sier han.

– Det er en langsiktig kamp som handler om å slite ut Vesten og det internasjonale samfunnet, slik at de gir opp. De ser for seg at dersom det internasjonale samfunnet gir opp, er disse statene så svake at de vil falle, sier Bøås til NTB.

Les også: Fransk ambassadør: 27 drept i Burkina Faso

– Jeg anser ikke dette som et angrep som er rettet spesielt mot Burkina Faso. Det har karakter av å være en gjerning som skal spre usikkerhet i regionen som helhet, sier også forskeren Jesper Bjarnesen ved Nordiska Afrikaninstitutet, til nyhetsbyrået TT.

Skjørt demokrati

Men utenriksminister Børge Brende (H) legger i sin fordømmelse vekt på at angrepet rammer en stat som står midt i en skjør demokratisk prosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Burkina Faso har nettopp fått sin første demokratisk valgte regjering på mange tiår, og målet med denne aksjonen er åpenbart å svekke den demokratiske prosessen i landet, sier han i en uttalelse sendt til NTB.

Den ferske presidenten Roch Marc Chirstian Kabore ber innbyggerne vise mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldt drept

Den nærmest usynlige Belmokhtar har tilsynelatende stått opp fra de døde når han igjen knyttes til angrep mot vestlige mål, tre år etter at hans gruppe slo til mot Statoils anlegg i In Amenas i Algerie i 2013. Minst to ganger er han rapportert drept, men Bøås kaller dette ønsketenkning.

– Det er ingen av oss som jobber vitenskapelig med dette, som trodde noe som helst på rapportene om at han var død, sier Bøås.

Belmokhtar har tilsynelatende blitt tatt inn i varmen igjen i AQIM etter å ha vært på kant med ledelsen der. Det skal ha skjedd etter at AQIM-lederen Abdelhamid Abou Zeid ble drept i februar 2013.

– AQIM trenger Belmokhtar, han er en legende, sier Bøås.