Under 100 fanger igjen i Guantánamo

USA holder fortsatt 93 krigsfanger på Guantanamo-basen på Cuba, og de fleste av dem har sittet innesperret i over ti år, uten noensinne å ha fått prøve sin sak for retten. Foto: Reuters / NTB scanpix
USA holder fortsatt 93 krigsfanger på Guantanamo-basen på Cuba, og de fleste av dem har sittet innesperret i over ti år, uten noensinne å ha fått prøve sin sak for retten. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti jemenittiske fanger ble denne uken overført fra Guantánamo-fengselet til Oman. Dermed er det 93 mennesker igjen i den omstridte fangeleiren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Én betydningsfull milepæl», uttaler Det hvite hus etter at de har lyktes i å redusere antallet fanger i leieren til under 100. Da Barack Obama overtok som president i USA i 2009, var det 242 innsatte i Guantánamo.

– Dette er en nevneverdig milepæl på veien mot å stenge ned anlegget, sier Det hvite hus' talsmann Josh Earnest.

Obama lovet å stenge Guantánamo-fangeleiren alt før han ble valgt til president, men han har ikke holdt løftet. De fleste av de 93 fangene som nå er igjen i leiren, har sittet innesperret i over ti år – uten lov og dom.

34 av dem klargjort for overføring, opplyser Earnest. Samtlige ventes å forlate Guantánamo innen sommeren.

– Vi må bare finne det riktige stedet og de riktige forutsetningene, sier talsmannen og legger til:

– Vi fortsetter å jobbe grundig med å redusere befolkningen i fengselet gjennom trygge og ansvarlige overførsler.

Ifølge Earnest skal Obama-administrasjonen presentere en plan for stengning av fengselet til Kongressen og det amerikanske folk, men han opplyser ikke når dette vil skje.

Les også: Under 100 fanger igjen i Guantánamo