Under 100 fanger igjen i Guantánamo

USA holder fortsatt 93 krigsfanger på Guantanamo-basen på Cuba, og de fleste av dem har sittet innesperret i over ti år, uten noensinne å ha fått prøve sin sak for retten. Foto: Reuters / NTB scanpix
USA holder fortsatt 93 krigsfanger på Guantanamo-basen på Cuba, og de fleste av dem har sittet innesperret i over ti år, uten noensinne å ha fått prøve sin sak for retten. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ti jemenittiske fanger ble denne uken overført fra Guantánamo-fengselet til Oman. Dermed er det 93 mennesker igjen i den omstridte fangeleiren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Én betydningsfull milepæl», uttaler Det hvite hus etter at de har lyktes i å redusere antallet fanger i leieren til under 100. Da Barack Obama overtok som president i USA i 2009, var det 242 innsatte i Guantánamo.

– Dette er en nevneverdig milepæl på veien mot å stenge ned anlegget, sier Det hvite hus' talsmann Josh Earnest.

Obama lovet å stenge Guantánamo-fangeleiren alt før han ble valgt til president, men han har ikke holdt løftet. De fleste av de 93 fangene som nå er igjen i leiren, har sittet innesperret i over ti år – uten lov og dom.

34 av dem klargjort for overføring, opplyser Earnest. Samtlige ventes å forlate Guantánamo innen sommeren.

– Vi må bare finne det riktige stedet og de riktige forutsetningene, sier talsmannen og legger til:

– Vi fortsetter å jobbe grundig med å redusere befolkningen i fengselet gjennom trygge og ansvarlige overførsler.

Ifølge Earnest skal Obama-administrasjonen presentere en plan for stengning av fengselet til Kongressen og det amerikanske folk, men han opplyser ikke når dette vil skje.

Les også: Under 100 fanger igjen i Guantánamo