Dansk jente varetektsfengslet til neste måned

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 15 år gammel dansk jente som har konvertert til islam, er varetektsfengslet fram til 9. februar. Siktelsen er holdt hemmelig, men ifølge dansk TV 2 omfatter den besittelse av sprengstoff, prøvesprengning og støtte til terrorhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen i Holbæk på Sjælland godtok politiets anmodning om såkalt «dobbeltlukkede dører», noe som gjør at offentligheten ikke får kjennskap til siktelsene mot jenta. Jenta ble pågrepet i Kundby ved Holbæk onsdag.

Ifølge dansk TV 2 er hun imidlertid siktet for besittelse av sprengstoff, prøvesprengning av sprengstoff og for å støtte terrorhandlinger.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) ønsker ikke å uttale seg om pågripelsen og siktelsen av jenta, og henviser til Midt- og Vestsjællands politidistrikt, som heller ikke vil kommentere saken.

Les også: Jente i Danmark tatt etter å ha detonert sprengstoff

Isolasjon

Fengslingsmøtet torsdag varte i fire timer.

– Begrunnelsen får dere ikke vite, sa dommer Anette Rahr Codam til journalistene som ventet utenfor etter at møtet var over.

Aktor Peter Ahleson ville heller ikke kommentere saken etter møtet. Han konstaterte bare at retten har fulgt påtalemyndighetens påstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jenta er varetektsfengslet fram til 9. februar. Den første tiden, fram til og med 26. januar, skal hun sitte i isolasjon. Ahleson ønsker ikke å opplyse om hvorfor politiet ba om isolasjon.

Jenta var ikledd en lys jakke, lyse cowboybukser og brune støvler da hun møtte i tingretten i Holbæk torsdag. Nyhetsbyrået Ritzau konstaterer at det ved første øyekast ikke var noe som avslørte at hun ifølge TV 2s opplysninger er mistenkt for å hylle terrorhandlinger og for å være i besittelse av sprengstoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med sitt lange mørke hår ligner hun en hvilken som helst annen 15-årig jente, skriver nyhetsbyrået.

Sint på foreldrene

Jenta var ved fattet, men lavmælt da dommeren spurte henne om navn og alder. Ingen fra familien hennes var til stede i rettssalen. På grunn av jentas lave alder var representanter fra barnevernet til stede under rettsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens det ikke var mulig å få noen opplysninger, verken fra rettsmøtet eller etter at møtet var over, har Berlingske Tidende innhentet kommentarer fra en nabo.

– Hvordan man kan som foreldre unngå å legge merke til at noe er helt galt? Hvorfor har foreldrene ingen interesse i hvilke grupper hun er medlem i? Det forstår jeg bare ikke, sier naboen, en kvinne som ønsker å være anonym, til avisen.

Kvinnen sier hun er sint på jenta, men enda sintere på jentas foreldre.

– Det er deres ansvar å ta vare på barnet sitt, sier naboen.

Støtter jihad

Naboens uttalelser er myntet på jentas Facebook-profil. Kvinnen fikk se profilen onsdag da hennes 17 år gamle sønn, som er venn med 15-åringen på Facebook, viste den til henne. Ifølge ham er det svært mye på jentas Facebook-profil som viser at hun støtter islam og konvertering i Danmark. Profilen er imidlertid lukket, slik at det kun er venner som kan se innholdet, og avisen har derfor ikke kunnet verifisere opplysningene.

Derimot har avisen fått tilgang på sitater som jenta har lagt ut i sosiale medier. Hun konverterte til islam 17. oktober. På spørsmål fra en venninne om hun støtter jihad, svarer det 15 år gamle barnet bare «ja».