Dødelig bombe rystet Istanbuls gamleby

Tyrkias statsminister: – Selvmordsbomber var IS-medlem

Den antatte selvmordsbomberen som gikk til angrep i Istanbul, var medlem av IS, ifølge Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu. Ti mennesker ble drept, og en 59-årig nordmann er blant de sårede.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Recep Tayyip Erdogan sa tidligere tirsdag at gjerningspersonen var en syrisk statsborger, men Davutoglu sier at den antatte selvmordsbomberen var «et utenlandsk medlem av Islamsk stat (IS)».

Det var ved 10.30-tiden tirsdag formiddag at en kraftig eksplosjon rammet rett ved Sultanahmet-moskeen, populært kalt Den blå moské.

– Vi kan bekrefte at en nordmann er lettere såret, og at han behandles på sykehus i Tyrkia, sier kommunikasjonsrådgiver Ane H. Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

Frelsesarmé-offiser

Lik og avrevne kroppsdeler lå igjen etter eksplosjonen på Sultanahmet-plassen, et berømt turistmål i gamlebyen i den europeiske delen av Istanbul.

Den sårede nordmannen er 59 år gamle Jostein Nielsen, nestleder for Frelsesarmeens virksomhet i Øst-Europa, bekrefter hans bror overfor Dagbladet. Nielsen er truffet av en splint i kneet.

De fleste av de ti drepte var utlendinger, opplyser Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus til nyhetsbyrået Reuters. Knappe fire timer etter angrepet sa Kurtulmus at den mistenkte selvmordsbomberen allerede var identifisert som en syrisk statsborger født i 1988.

Ofrenes nasjonalitet er ikke kjent, men flere tyrkiske medier melder at minst seks av de drepte var tyske turister. To av de sårede oppgis å være alvorlig skadd.

DIREKTE: Få oppdateringer fra situasjonen i Tyrkia fortløpende her

Ved trikkestopp

Eksplosjonen skjedde ved en trikkeholdeplass på Sultanahmet-plassen, og politiet sperret raskt av området rundt Den blå moské.

– Eksplosjonen var så kraftig at jorden ristet. Det var en svært sterk lukt som svidde i nesen, forteller den tyske turisten Caroline til nyhetsbyrået AFP.

Sultanahmet huser flere verdenskjente severdigheter, deriblant Hagia Sofia-museet.

Utenriksdepartementet i Berlin ber tyske borgere innstendig om å skygge unna turistmål og store folkemengder på offentlige steder i Istanbul inntil videre. Norsk UD planlegger ingen endring i reiserådet for Tyrkias største by, men oppfordrer nordmenn til å være forsiktig i områder med mye folk.

Les også: Kampen mot IS dominerer toppmøte i Tyrkia

– Selvmordsbomber var IS-medlem

Nyhetsbyrået Dogan melder tirsdag ettermiddag at angriperen er identifisert som en saudiaraber.

– Tyrkia kommer til å finne dem som er knyttet til Istanbul-bomberen og straffe dem, sier statsministeren.

Davutoglu bekrefter at alle de ti som ble drept i eksplosjonen i Sultanahmet i Istanbuls gamleby, var utlendinger. De fleste drepte var tyske statsborgere, og det er også mange tyskere blant de sårede, opplyser statsministeren.

Knappe fire timer etter angrepet uttalte visesatsminister Numan Kurtulmus at den antatte selvmordsbomberen er identifisert ut fra kroppsdeler som er funnet på åstedet. Gjerningsmannen var en syrisk statsborger født i 1988, fastslo Kurtulmus.

Tirsdag ettermiddag sier visestatsministeren at selvmordsbomber antakelig krysset grensa fra Syria til Tyrkia nylig.

– En av de viktigste kildene til slik terrorisme er sikkerhetsvakuumet i Syria, sier Davutoglu.

Les også: Stridshandlingene har skapt en «helvetsaktig situasjon» i Tyrkia

Les også: Tyrkia: – IS og kurderne samarbeidet om Ankara-angrep

Selvmordsangrep i Tyrkia:

* 10. oktober 2015: 102 drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak.

* 20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria. Ofrene var unge sosialister som ville gi sin støtte til den kurdisk-syriske byen Kobani.

* 6. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS.

* 1. februar 2013: En tyrkisk sikkerhetsvakt ble drept i tillegg til gjerningsmannen i et selvmordsangrepet mot USAs ambassade. Den venstreorienterte gruppen DHKP-C påtok seg ansvaret.

* 31. oktober 2010: Bare selvmordsbombere omkom, men 32 personer ble såret, i et bombeangrep på Taksim-plassen i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener den kurdiske separatistgruppen PKK sto bak.

* 27. juli 2008: 15 personer ble drept da to bomber detonerte i Gungoren-distriktet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener PKK sto bak.

* 22. mai 2007: Til sammen ni personer dør som følge av et selvmorsangrep mot et kjøpesenter i Ankara. Tyrkiske myndigheter mener en gruppe tilknyttet PKK sto bak.

(Kilde: Wikipedia, NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus