Spent i Köln etter angrep på innvandrere

En kvinne går over jernbanestasjonen i Köln, der flere av de anmeldte overfallene nyttårsaften skjedde.
En kvinne går over jernbanestasjonen i Köln, der flere av de anmeldte overfallene nyttårsaften skjedde. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere mennesker med utenlandsk utseende er blitt angrepet i Köln. Stemningen er spent, og politikere maner til ro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe på rundt 20 personer angrep søndag kveld seks pakistanere nær togstasjonen i den vesttyske byen, opplyser politiet til avisen Frankfurter Allgemeine.

To ble fraktet til sykehus, og kort tid etter ble en mann av syrisk opprinnelse angrepet i samme område. Det ble meldt om flere lignende angrep, og politiet mistenker at de ble organisert av høyreradikale grupper på sosiale medier.

Motivet antas å ha vært hevn etter trakasseringen og overgrepene mot kvinner i sentrum av Köln nyttårsaften. 516 saker etterforskes, og 19 mistenkte er så langt identifisert, ifølge regjeringen i delstaten Nordrhein-Westfalen.

Nesten alle de antatte gjerningsmennene skal ha utenlandsk opprinnelse, og flere antas å ha bakgrunn fra arabiske eller nordafrikanske land.

Les også: Tyskland ventes å gi detaljer om overfallsetterforskning

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asyldebatt

– Fullstendig uakseptabelt, sier Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière om nyttårsangrepene.

Det faktum at de i hovedsak ble begått av mennesker med utenlandsk opprinnelse, skal ikke ties i hjel, sier de Maizière, men understreker at det heller ikke må føre til generell mistanke mot alle migranter og flyktninger. Han advarer mot å la migrasjonsdebatten bli hatefull.

Hendelsene nyttårsaften har ført til hard debatt om konsekvensene av Tysklands åpne asylpolitikk. Det kom rundt 1,1 millioner asylsøkere til landet i fjor, og angrepene ser ut til å bidra til et stemningsskifte i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Köln har endret alt, folk har begynt å tvile, sier nestleder Volker Bouffier i statsminister Angela Merkels konservative parti CDU.

Politisk press

Merkel ble i fjor hedret for en liberal linje i Europas flyktningkrise, men er nå under press. Det reises tvil om Tysklands evne til å integrere flere hundre tusen asylsøkere i samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfordringen for Merkel er at det fortsatt kommer mellom 3.000 og 4.000 nye asylsøkere til landet daglig. Angrepene i Köln kan bli starten på harde krav om innstramminger – også innen CDU.

– Det blir vanskelig for Merkel å stå imot presset som nå kommer fra toneangivende politikere i egne rekker og deler av opinionen, har førsteamanuensis Ole Letnes ved Universitetet i Agder sagt til NTB.

– Nå tyder mye på at man vil stramme inn.

Beruset

Flere av gjerningsmennene i Köln var sterkt beruset, ifølge en politirapport om hendelsen. Tysklands justisminister Heiko Maas har imidlertid sagt at han tror angrepene og trakasseringen var planlagt. Hva som i så fall kan ha vært motivet, er ikke kjent.

Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det er liten grunn til å frykte at noe lignende vil skje i Norge.

– Foreløpig har det ikke vært noe slikt i Norge, og det er ikke noen grunn til å tro det vil skje her, sier hun til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som overgrepene i Köln får stor medieoppmerksomhet, kritiseres svensk politi for håndteringen av overgrep og trakassering av jenter på en ungdomsfestival i Stockholm. Politiet har innrømmet at de har unnlatt å opplyse om overgrepene, som skal ha blitt begått av gutter med utenlandsk opprinnelse.

Statsminister Stefan Löfven sier til nyhetsbyrået TT at de unge kvinnene er utsatt for et dobbelt svik.

– Det ene er at forbrytere ikke er tiltalt, det andre er at politiet ikke har informert om det.