Rouhani lover iranere økonomisk velstand

Irans president Hassan Rouhani åpnet to nye faser i et gassfelt i Asalouyeh i den iranske provinsen Bushehr ved Persiabukta mandag.
Irans president Hassan Rouhani åpnet to nye faser i et gassfelt i Asalouyeh i den iranske provinsen Bushehr ved Persiabukta mandag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Iran går inn i et år preget av økonomisk velstand når sanksjonene oppheves, fastslår president Hassan Rouhani.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rouhani framholder at den iranske regjeringen har innfridd løftene i avtalen med Kina, Russland, Storbritannia, USA, Frankrike og Tyskland.

– Jeg lover den iranske nasjonen at neste år blir et økonomisk velstandsår, med sanksjonene bak oss og ved hjelp av den unge befolkningens innsats, sa Rouhani mandag i en TV-sendt tale fra havnebyen Bushehr sør i det oljerike landet.

Den iranske regjeringen ventes denne uka å legge fram sitt budsjett for neste år, som etter den persiske kalenderen starter 20. mars.

Les også: Norge sendte 60 tonn uran til Iran

Atomavtalen fra i fjor sommer innebærer internasjonalt oppsyn med landets atomprogram i bytte mot at sanksjonene mot Irans banker og industri oppheves. Det er ventet at avtalen blir iverksatt i nær fremtid, muligens innen få dager.

26. februar skal iranere velge ny nasjonalforsamling. Rouhani sier årsregnskapet vil vise at økonomien har vokst og inflasjonen har falt – på tross av sanksjoner og en fallende oljepris

– Hvis Gud vil, blir vi de kommende dagene vitne til at sanksjonene avsluttes, sa Rouhani.

Les også: – USA utsetter nye sanksjoner mot Iran

EUs utenrikssjef Federica Mogherini påpeker mandag at ingen dato er satt for når sanksjonene mot Iran skal fjernes, men sier hun forventer at det skjer snart.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus