Sveriges politidirektør om festival-trakasseringen:

– Vi må komme til bunns i dette

<p>Guttegjenger har seksuelt trakassert unge jenter ved ungdomsfestivalen We are Sthlm i Stokcholm. Politiet har tonet ned hendelsene i sin kommunikasjon, avslører Dagens Nyheter. Pressefoto fra høstens arrangement: Stockholms stad.</p>
Guttegjenger har seksuelt trakassert unge jenter ved ungdomsfestivalen We are Sthlm i Stokcholm. Politiet har tonet ned hendelsene i sin kommunikasjon, avslører Dagens Nyheter. Pressefoto fra høstens arrangement: Stockholms stad.

I to år har kvinnelige deltakere ved Europas største ungdomsfestival i Sverige, We are Sthlm, opplevd seksuell trakassering. Det skal særlig være unge, enslige innvandrergutter som sto bak. Ifølge den svenske avisa DNs gransking har interne alarmrapporter i politiet blitt «dysset ned».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske politidirektøren Dan Eliasson holdt mandag ettermiddag pressekonferanse om saken.

– Vi må komme til bunns i dette, sa Eliasson under en pressekonferanse mandag ettermiddag, ifølge DN.

DN kom med sine avsløringer søndag kveld.

– Vi vil i første omgang overlate dette til politiets interne undersøkelser for å se om det er begått feil eller lovbrudd. Om det ikke foreligger straffbart forhold kan det bli aktuelt med disiplinærstraff. Men det vil jeg undersøke nærmere før jeg trekker for vidtgående slutninger, sa politidirektøren under pressekonferansen.

Han understreket at trakasseringen under festivalen er fullstendig uakseptabel.

– Alle skal ha sin fysiske integritet beskyttet. Vi som politifolk skal informere saklig og relevant om slike saker, satt i sammenheng. Men vi skal ikke ta politiske hensyn.

– Jeg vil bli svært misfornøyd om det viser seg at denne informasjonen ble tilbakeholdt av politiske årsaker.

Statsminister Löfven: – Kjenner sterkt sinne

Saken vekker nå reaksjoner på høyeste politiske nivå i Sverige.

– Det ene er at forbrytelser ikke har blitt loggført, det andre er at politiet ikke har informert om dem, sier statsminister Stefan Löfven til DN mandag.

– Jeg kjenner et svært sterkt sinne over at unge kvinner ikke skal kunne gå på musikkfestival uten å bli krenket, seksuelt trakassert og angrepet. Det er et svært stort problem for de som blir rammet og for hele landet. Vi vil ikke vike en tomme, og vi vil ikke se en annen vei, sier statsminister.

Europas største ungdomsfestival, We are Sthlm, avholdes i Kungsträdgården i Stockholm sentrum i august hvert år. Festivalen er for ungdommer i alderen 13 til 19 år.

Les også: Svensk politi tiet om overgrep på festival i Stockholm

– De omringet oss

En mann som jobber med sikkerheten på festivalen, forteller at det i fjor var rundt 150 jenter som fortalte at de hadde blitt utsatt for overgrep. Men hele ni av ti ville ikke politianmelde forholdet, ifølge ham.

– Overgrepene har pågått i flere år, minst tre, og det øker hvert år, sier han til nyhetsbyrået TT.

Den 15 år gamle jenta «Anna» forteller til avisa DN hvordan hun og venninnene ble omringet av en guttegjeng og antastet gang på gang.

– Det var særlig skummelt under konsertene. Straks man kom ut i folkemengden begynte de å klå. De omringet en, en av mine venninner ramlet overende, og de kastet seg over henne med en gang. De brydde seg ikke om at man sa nei, eller at man hadde kjæreste, sier hun til avisen.

Les også: Ekstremister angriper utlendinger i Köln

Tidlige meldinger

DN har hatt tilgang til interne logger som hver dag ble sendt til politiet om hva som hadde hendt på festivalen. De første meldingene om seksuelle overgrep mot kvinnelige besøkende kom tidlig, skriver avisen, som slår fast at dette ikke var med da stockholmspolitiet oppsummerte festivalen i etterkant.

«Problemet med yngre menn som gnikker seg småjenter i publikum kom tilbake i år, som tidligere i år», heter det i en melding fra 1. august i fjor.

Tilsvarende episoder, der gutter og menn antaster kvinner inne blant publikumsmengden, kommer frem i andre rapporter.

Ifølge avisens kilder var gjerningsmennene ofte unge utenlandske menn som har kommet til Sverige uten foreldre. Politiet oppgir at det hovedsakelig skal ha dreid seg om en gruppe «flyktningeungdom fra Afghanistan».

I Stockholmpolitiets oppsummering etter festivalen heter det imidlertid: «Det har vært forholdsvis få lovbrudd og få pågripelser gitt deltakertallet».

Det fremgikk at rekordmange besøkte politiets telt, men at mange av de besøkende var jenter rammet av slike forbrytelser ble underkommunisert i teksten, mener avisen etter sin oppsummering.

Les også: Tyskland ventes å gi detaljer om overfallsetterforskning

Advart på forhånd

Avisens undersøkelser tyder på at overgrepene ikke kom som noen overraskelse.

Også i 2014 ble det meldt om flere slike lovbrudd, blant annet i forbindelse med tyveri av mobiltelefoner. En ung jente opplevde å få fingre ført opp i underlivet, en forbrytelse registrert som voldtekt av politiet.

I forkant av årets festival fikk vakter, frivillige og politi i oppdrag å følge særlig nøye med og gripe inn ved det minste tegn til slike episoder.

Den økte beredskapen viste seg ikke å være tilstrekkelig. Tvert om tyder interne rapporter DN har hatt tilgang til på at overgrepene økte i omfang. Etter noen dager snevret politiet inn en gruppe på omkring femti personer som ble mistenkt for å stå bak.

«Det dreier seg om såkalte flyktningeungdommer, i hovedsak fra Afghanistan. Flere av dem ble pågrepet for seksuell trakassering. Gjengen sto til og med for flertallet av urolighetene i løpet av kvelden», skrev politiet ifølge avisen.

Strategien ble isteden å få de mistenkte vekk fra festivalområdet med utgangspunkt i loven om offentlig ro og orden. Totalt ble 200 unge gutter avvist fra stedet i løpet av de fem dagene festivalen varte.

Det var aldri aktuelt å avbryte arrangementet. Isteden fikk festivalpersonalet i oppgave å ta kontakt med jenter og advare dem. Ingen ting av dette ble brakt videre i informasjon til allmennheten og presse.

– Vi burde absolutt ha skrevet og fortalt om dette, utvilsomt, sier pressesjef Varg Gyllander til DN.

– Hvorfor det ikke skjedde vet jeg ikke.

Øvrige kilder: NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus