Turistminister: – Angrep på hotell var ransforsøk

Egyptisk sikkerhetstjeneste utenfor hotellet Bella Vista i feriebyen Hurghada, der væpnede menn åpnet ild utenfor hotellet fredag kveld.
Egyptisk sikkerhetstjeneste utenfor hotellet Bella Vista i feriebyen Hurghada, der væpnede menn åpnet ild utenfor hotellet fredag kveld. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Egypts turistminister var angrepet på Bella Vista Hotel i Hurghada fredag kveld et ransforsøk, ikke et terrorangrep, melder Tass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To menn væpnet med kniver angrep hotellet fredag. En av dem, en 21 år gammel mann, ble drept av politiet, og den andre ble alvorlig skadd da de to forsøkte å flykte fra stedet, opplyser politiet ifølge Ahram Online.

Ingen av de ni nordmennene som bodde på hotellet, kom til skade, men forteller om en dramatisk situasjon.

– Vi var på hotellrommet da angrepet startet. Vi skrudde av lysene og var stille. Jeg talte totalt 21 skudd. De virket målrettede, for det var korte skuddsalver etter hverandre. Det var skremmende, sier Mats Kristoffer Vale (24) til VG.

Høye skrik

Vale forteller til avisen at det ble ropt «Allahu akbar», og at han gjemte seg i mørket på rommet sammen med foreldrene i tjue minutter, før de ble tatt med av hotellets ansatte til en takterrasse et stykke unna.

Norske Jon Torp (50), en av de andre hotellgjestene, hørte også skudd og høye skrik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg lå inne på rommet mitt da jeg hørte høye skrik. Jeg gikk ut på balkongen og kunne se en mann vifte med et stort flagg med hvit skrift, sier Torp til VG.

Han gikk tilbake til hotellrommet. Derfra kunne han høre minst 24 skudd bli avfyrt. Etterpå forteller han at han så to menn ligge urørlige på bakken.

– Det er flomlys her nå så vi ser kroppene, en ligger her ute og ligger like innenfor resepsjonen, fortalte nordmannen til avisen.

– Ransforsøk

Det egyptiske innenriksdepartementet opplyser at to østerrikere og en svenske ble såret i angrepet. Svensken som ble såret, en 27 år gammel mann, ble knivstukket i halsen, men tilstanden er stabil, melder Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypts utenriksminister sier angrepet var et ransforsøk.

– Uansett, sånne hendelser kan ha ekstremt negative konsekvenser for den egyptiske turistnæringen og nullstiller alle forsøk av myndighetene på å tiltrekke seg utenlandske turister til landet, sier turistminister Hisham Zaazou ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fraråder ikke Hurghada-reiser

Hurghada er et kjent reisemål for turister og ligger ved kysten av Rødehavet.

Det norske forsikringsselskapet Tryg Forsikring opplyser at de utvider reiseforsikringen for kunder som oppholder seg i Hurghada.

For dem som vil reise hjem, kommer reiseforsikringen til å dekke hjemreise til og med mandag 11. januar. Det samme gjelder dem som vil avbestille reiser som allerede er bestilt, opplyser selskapet.

Utenriksdepartementet fraråder ikke reiser til Hurghada.

Turisme er en viktig inntektskilde for Egypt, men etter at 224 mennesker mistet livet da et charterfly styrtet på Sinaihalvøya etter avgang fra Sharm el-Sheikh i oktober, har mange turister valgt å reise på ferie andre steder.

Den ytterliggående gruppa IS sier de står bak angrepet i oktober. Ingen ble drept i januar da to gjerningsmenn på motorsykkel skjøt mot turister utenfor et hotell i Kairo.