Svensk grensekontroll utløste dansk dominoeffekt

Se pressekonferanse med Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv timer etter at Sverige innførte ID-kontroll på den dansk-svenske grensen, svarte Danmark med egne passkontroller på grensen til Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den danske grensekontrollen vil innebære tilfeldige passkontroller og stikkprøver av trafikken. I første omgang skal den gjelde i ti dager, som så kan forlenges med 20 dager, melder nyhetsbyrået Ritzau. Den neste perioden kan også forlenges.

– Vi reagerer rett og slett på avgjørelsen i Sverige. Vi innfører midlertidig grensekontroll, men på en balansert måte. Dette er overhodet ikke noe lykkelig øyeblikk, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Grensekontrollen mot Tyskland trådte i kraft klokka 12, samtidig som Løkke Rasmussen holdt pressekonferanse i København og nøyaktig tolv timer etter at Sverige iverksatte kontroll av alle reisende fra Danmark.

Tysk skuffelse

I Berlin oppfattes de skandinaviske grensekontrollene som nok et slag mot det passfrie Europa, som Schengen-avtalen var ment å sikre.

– Bevegelsesfrihet er et viktig prinsipp, en av de viktigste sakene som EU har oppnådd de siste årene. Schengen er meget viktig, men den er i fare, sier talsmann for det tyske utenriksdepartementet, Martin Schäfer, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Schengen-samarbeidet har vart i over 20 år og omfatter i dag 26 land i Europa, blant annet Norge.

Bakgrunn: Sverige i gang med stor ID-kontroll ved grensen

Ingen kø på Kastrup

Sveriges krav om ID-kontroll førte mandag formiddag verken til kø eller kaos for togpassasjerer som skulle krysse Øresund.

På togstasjonen ved Københavns lufthavn Kastrup er det satt opp 34 sluser som alle passasjerer må gjennom før de kan reise videre mot Sverige. Slusene bemannes av Securitas-vakter som bruker smarttelefoner til å skanne ID-kort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av dem som ble sittende fast på grensen mandag, var Eromo Gesahegn Abebe, som er bosatt i Oslo og opprinnelig kommer fra Etiopia. Han har norsk ID-kort som sier han har oppholdstillatelse i Norge, men det hjalp lite. Kontrollørene vil bare godta pass eller førerkort, skriver avisa Politiken.

Les også: Utviser tusenvis av flyktninger til EU-land

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige fornøyd

Sverige mener det er positivt at også danskene skjerper grensekontrollen.

– Men det burde kommet tidligere. En stor del av våre problemer har jo oppstått fordi Danmark har fungert som et transittland for flyktninger, noe som strider imot Schengen-reglene, sier justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson til nyhetsbyrået TT.

– Samtidig vil jeg si at vi gjør dette fordi vi vil forebygge en akutt situasjon, der vi ikke lenger kan ta imot asylsøkere på en god måte.

I fjor kom det 160.000 asylsøkere til Sverige, langt flere enn antallet som er kommet til de fleste andre EU-land.

Les også: ID-krav for flyktninger bekymrer FN

Flere til Danmark?

Løkke Rasmussen sier at svenskenes grensekontroll vil kunne føre til at flere søker asyl i Danmark. Han beskriver samtidig det danske tiltaket som et signal til EU om å skjerpe kontrollen med Unionens yttergrenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendinger som kommer til Danmark uten lovlig opphold, skal interneres i mottakssentre, mens politiet sjekker deres identitet og vurderer om de skal sendes ut.

Siden begynnelsen av september har over 91.000 flyktninger og migranter kommet til Danmark. 13.000 av dem har søkt asyl i Danmark, mens andre sannsynligvis har reist videre til Sverige og Norge.

Sverige har ikke innført grensekontroll på grensen til Norge.

Les også:

Flertall av flyktninger jobber for lite til å få opphold

Solberg ber nordmenn gi flyktninger en sjanse

Listhaug klar med nye innstrammingstiltak