Sjiamuslimer demonstrerer etter henrettelse

Også i indiske Kashmir har det blitt reagert sterkt mot Saudi-Arabias henrettelse av Nimr al-Nimr.
Også i indiske Kashmir har det blitt reagert sterkt mot Saudi-Arabias henrettelse av Nimr al-Nimr. Foto: Dar Yasin / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en lang rekke land har sjiamuslimer demonstrert mot en fremstående sjiamuslimsk skriftlærd ble henrettet i Saudi-Arabia lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjiamuslimer i Saudi-Arabia

*Sjiamuslimer utgjør om lag 15 prosent av Saudi-Arabias hovedsakelig sunnimuslimske befolkning på rundt 27 millioner. Flesteparten av sjiaene bor i de sørøstlige regionene Qatif og al-Ahsa.

*Sjiaene har lenge klaget over diskriminering. Blant klagepunktene er at det er vanskelig å få lederstillinger i det offentlige, og at offentlige ytelser ikke i samme grad er tilgjengelige for sjiaer som for resten av befolkningen.

* I tillegg hevder sjiaene seg politisk og religiøst undertrykket av regimet, som følger wahabismen, den strengt fundamentalistiske retningen innen sunniislam som i praksis er landets statsreligion. Regimet selv avviser alle anklagene.

*I 2011 demonstrerte sjiamuslimer mot regimet. De krevde økt politisk og religiøs frihet øst i Saudi-Arabia i forbindelse med den såkalte arabiske våren.

*Demonstrasjonene ble slått ned av sikkerhetsstyrker og flere sjiamuslimer døde i voldelige sammenstøt. Ifølge aktivister er flere hundre sjiamuslimer blitt fengslet siden demonstrasjonene.

*I 2015 ble flere sjiamoskeer i Saudi-Arabia rammet av dødelige angrep, og den sunnimuslimske ekstremistgruppen IS tok på seg skylden for angrepene. Gruppen anser – i likhet med andre ekstreme sunnier – sjiamuslimer for å være kjetterske.

* 2. januar 2016 ble den sjiamuslimske skriftlærde, sjeik Nimr al-Nimr, henrettet. Han ble i 2014 dømt til døden for sin rolle i demonstrasjonene mot regimet i 2011. Pågripelsen av Nimr i 2012 utløste flere dager med demonstrasjoner i Qatif-regionen.

(Kilder: DPA, NTB)

Også i det strengt kontrollerte Saudi-Arabia har det vært demonstrasjoner.

Demonstrantene gikk fra landsbyen al-Awamiya til regionhovedstaden Qatif, det eneste området i Saudi-Arabia der sjiamuslimer er i flertall.

– Ned med Al Saud, ropte demonstrantene.

Al Saud er den herskende kongefamiliens navn i Saudi-Arabia.

Les også: Saudi-Arabia: Våpenhvilen i Jemen er opphevet

Den prominente skriftlærde Nimr al-Nimr, som ble henrettet lørdag morgen, kom fra landsbyen al-Awamiya.

Hizbollah reagerer

Også den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen i Libanon mener Saudi-Arabias henrettelse av den skriftlærde var et politisk drap.

Den egentlige årsaken til henrettelsen var «at sjeik Nimr krevde bedre rettigheter for et undertrykt folk», heter det i en uttalelse fra den iranskstøttede Hizbollah-bevegelsen.

Les også: Iransk sjialeder: Saudi-Arabias kongefamilie skal utslettes

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen henviser til den sjiamuslimske minoriteten i Saudi-Arabia. Sjiamuslimene mener de blir diskriminert i det sunnidominerte landet.

Les også: Forsker: En stor provokasjon fra Saudi-Arabia

Åpnet helvetes porter

Saudi-Arabia har med henrettelsen av den sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr åpnet portene til helvete, sier Badr-militsens leder Qassim al-Araji i Irak.

Les også: 47 henrettet i Saudi-Arabia

– Dette er en stor kriminell handling som har åpnet portene til helvete, sier Araji til Al-Sumaria TV.

Han oppfordrer myndighetene i Bagdad til umiddelbart å kutte de diplomatiske båndene til Saudi-Arabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Araji leder den sjiamuslimske Badr-militsen, som også har en politisk fløy.

Les også: Forsker: En stor provokasjon fra Saudi-Arabia

En annen militsgruppe med støtte fra Iran, Asaib Ahl al-Haq, beskylder Saudi-Arabia for å ha et ønske om å øke konfliktnivået mellom sunnier og sjiaer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva er poenget med å ha en saudiarabisk ambassade i Irak, spør gruppen i en uttalelse som er gjengitt av Al-Sumaria TV.

Tjener IS-interesser

Saudi-Arabias henrettelse av den fremstående sjiamuslimske skriftlærde Nimr al-Nimr tjener IS' interesser, mener en fremstående irakisk sjiamuslimsk politiker, Humam Hamoudi.

– Henrettelsen av sjeik al-Nimr er en tjeneste til Daesh, som baserer seg på ekspansjon ved å fyre opp under sekterisk krigføring, sier Hamoudi, som bruker det arabiske akronymet Daesh på IS.

Han er medlem av det mektige partiet Iraks høyeste islamske råd (ISCI). Partiet het tidligere Det høyeste rådet for den islamske revolusjonen i Irak, og hadde nære bånd til Badr-militsen. Under krigen mellom Iran og Irak var partiet tilknyttet en opprørsgruppe som mottok støtte fra Iran.

Tyskland frykter spenninger

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier uttrykker bekymring etter at henrettelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Henrettelsen av Nimr al-Nimr forsterker vår bekymring for en økende spenning og splid i regionen, sier en talsperson på vegne av det tyske utenriksdepartementet.

Reaksjonene har vært sterke etter at Saudi-Arabia henrettet 47 mennesker lørdag, der en av dem var en viktig sjiamuslimsk skriftlærd som skal ha hatt en rolle i demonstrasjonene mot regimet i 2011.