3.770 døde i forsøk på å ta seg over Middelhavet

Denne afghanske migranten, som dagen før nyttårsaften sto ensom og forlatt, iført et pledd, på Victoria-plassen i Aten, var blant dem som overlevde ferden til Europa. 3.770 andre som var på vei til Europa i fjor, var ikke like heldige, og møtte sin skjebne i Middelhavet. Foto: Reuters / NTB scanpix
Denne afghanske migranten, som dagen før nyttårsaften sto ensom og forlatt, iført et pledd, på Victoria-plassen i Aten, var blant dem som overlevde ferden til Europa. 3.770 andre som var på vei til Europa i fjor, var ikke like heldige, og møtte sin skjebne i Middelhavet. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 3.770 flyktninger og migranter døde i fjor under forsøk på å krysse Middelhavet og ta seg til Europa, viser tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjoråret var dermed det dødeligst som IOM har registrert til nå. I 2014 anslå IOM at 3.270 mennesker døde på vei over Middelhavet.

– Migrasjon har vært hovedsaken i 2015, med rekordmange flyktninger og migranter som ankommer Europa, på flukt fra konflikter og dyp fattigdom. I løpet av året har vi blitt minnet på at mange av reisene til Europa ikke har skjedd frivillig. Tragisk nok har vi sett at mange ikke har hatt andre muligheter enn å forlate sine kjære hjemland, og deretter forsvinne under ferden over havet, i ørkener eller stengt inne i lastebiler som de trodde ville frakte dem til et tryggere og bedre liv, sier IOM-leder William Lacy Swing.

En av hovedutfordringene de neste årene for det internasjonale samfunnet blir å arbeide målrettet for å endre det negative bildet av migranter til et bilde som er mer historisk korrekt, det vil si at migrasjon i all hovedsak er positivt, mener Swing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan vi gjøre ved å foreta grep som kan hjelpe myndighetene og det sivile samfunn med å håndtere mangfoldet. Det krever at man takler flere selvmotsigelser som berører nasjonalstatenes suverenitet og migrantenes håp, og at man beskytter nasjonal sikkerhet på den ene siden og menneskelig sikkerhet på den andre, sier Swing.