67 journalister drept på jobb det siste året

Syria var landet der flest journalister ble drept på jobb eller på grunn av arbeidet sitt i 2015. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/NTB scanpix
Syria var landet der flest journalister ble drept på jobb eller på grunn av arbeidet sitt i 2015. Foto: Khalil Ashawi/Reuters/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Totalt 67 journalister ble drept på jobb eller på grunn av arbeidet sitt i 2015. Angrepene mot yrkesgruppen øker i land som ikke er rammet av krig, advarer Reporters Without Borders (RSF).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til de 67 som ble drept på jobb eller grunnet jobben, ble 43 journalister drept under såkalte uklare omstendigheter, ifølge organisasjonens rapport. Også 27 såkalte borgerjournalister og sju andre medieansatte ble drept i løpet av året som nærmer seg slutten.

Landene som topper listen der flest drap fant sted i 2015, er krigsherjede Syria og Irak, med henholdsvis elleve og ti drap. RSF advarer imidlertid om at angrepene mot journalister i land som ikke er rammet av krig, er økende. To tredeler av drapene i 2015 fant sted i «land i fred». I fjor fant til sammenligning to tredeler av drapene sted i krigssoner.

Frankrike kommer på tredjeplass på listen over land med flest drap på journalister i 2015. Åtte journalister ble drept Paris i januar da to væpnede, ytterliggående islamister trengte inn i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo og åpnet ild.

Siden 2005 er 787 journalister drept på jobb eller på grunn av jobben, ifølge RSF.

Personvernpolicy