Rajoy starter sonderinger etter valget

Statsminister Mariano Rajoy vil forsøke å danne ny regjering etter valget. Mislykkes han, går oppdraget videre til PSOE. Uansett blir oppgaven vanskelig.
Statsminister Mariano Rajoy vil forsøke å danne ny regjering etter valget. Mislykkes han, går oppdraget videre til PSOE. Uansett blir oppgaven vanskelig. Foto: Emilio Morenatti / Ap

Spanias statsminister Mariano Rajoys konservative Partido Popular starter mandag sonderinger for å finne ut om det er grunnlag for å danne en koalisjonsregjering. Det kan gå flere uker før en løsning er klar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spansk venstreside sier blankt nei til Rajoy

Både sosialdemokratene PSOE og protestpartiet Podemos setter foten ned for en ny konservativ regjering under ledelse av Mariano Rajoy.

Regjeringspartiet Partido Popular (PP) fikk flest stemmer i søndagens valg, men er med 123 mandater ikke i nærheten av store nok til å danne en flertallsregjering.

– Spania har stemt for forandring. Nå er det opp til PP å forsøke å danne en regjering, men sosialistene vil stemme «nei» til Rajoy og PP, sier Cesar Luena fra PSOE, som fikk 90 plasser i nasjonalforsamlingen i søndagens valg.

Podemos-leder Pablo Iglesias sier hans parti, som kom på tredjeplass med 69 seter, ikke vil støtte noen form for PP-regjering.

– Det skal ikke være noe tvil. Podemos vil verken aktivt eller passivt tillate en PP-regjering, sa Iglesias på en pressekonferanse mandag.

Han tilføyer at partiet snart vil starte en ny runde med samtaler med andre partier for å diskutere mulige maktdelingsavtaler.

– I dag innleder vi en forhandlingsrunde med flere politiske partier, opplyste Partido Populars (PP) visesekretær Andrea Levy til den statlige TV-kanalen TVE mandag formiddag.

Partiet slår fast at enhver forhandlingsrunde og dialog må ha som mål å tjene landets felles interesser. Det viktige er å sikre politisk stabilitet og evne til å styre landet, uttalte Levy videre.

Koalisjon

Statsminister og partileder Mariano Rajoy sa natt til mandag at han vil forsøke å danne en koalisjonsregjering. PP er fortsatt landets største parti etter helgens valg, men klarer bare å fylle 123 av setene i nasjonalforsamlingen.

176 seter kreves for å oppnå rent flertall, og PP, som til nå har hatt rent flertall, må derfor søke støtte hos andre partier.

Lederen av partiet Podemos, Pablo Iglesias, feirer valgresultatene i Spania søndag kveld. Foto: Fernando Villar / Epa
Lederen av partiet Podemos, Pablo Iglesias, feirer valgresultatene i Spania søndag kveld. Foto: Fernando Villar / Epa

Imidlertid er det uklart hvor stor sannsynlighet det er for at Rajoy skal få på plass en ny regjering. Han kan neppe regne med støtte fra de regionale partiene i Catalonia og Baskerland, to regioner der ønsket om selvstyre er stort.

Les også: Podemos: – Spania blir ikke det samme

Protestpartier

Podemos-tilhengere feirer valgresultatet i Madrid. Regjeringspartiet til den spanske statsministeren Mariano Rajoy klarte ikke oppnå absolutt flertall i valget, der begge de største, tradisjonelle partiene tapte terreng. Foto: Juanjo Martin / Epa
Podemos-tilhengere feirer valgresultatet i Madrid. Regjeringspartiet til den spanske statsministeren Mariano Rajoy klarte ikke oppnå absolutt flertall i valget, der begge de største, tradisjonelle partiene tapte terreng. Foto: Juanjo Martin / Epa

Podemos er et venstreparti som gjorde det bra i valget. Det nyere sentrums- og høyrepartiet Ciudadanos gjorde også et godt valg. De to partiene har kapret velgere fra PP og sosialdemokratiske PSOE – de to tradisjonelt store spanske partiene.

Ciudadanos vil neppe ha store ønsker om å innlede samarbeid med PP, og Podemos vil neppe omfavne PSOE, siden begge protestpartiene har forsøkt å distansere seg nettopp fra de to etablerte partiene.

Skulle PP og Ciudadanos mot formodning finne sammen, har de uansett ikke flertall. Dessuten vil et slikt samarbeid være lite fristende for Ciudadanos, fordi partiet har gjort kamp mot korrupsjon og kamp mot det etablerte partilandskapet til hovedsaker.

– Mye av Ciudadanos' plattform er basert på at de vil ha nye kort på bordet, de vil ikke representere det gamle. Så det vil være en kamel å svelge å gå inn i et samarbeid, sier postdoktor Susanne Bygnes ved Universitetet i Bergen til NTB.

Ciudadanos sitter imidlertid med gode kort og kan få mye igjen for stemmene sine i forhandlinger med PP, mener hun.

Les også: PSOE-lederen: – Folket har stemt for endring

Søk etter støtte

Hvis Rajoys parti, som til tross for valgnederlaget er landets største, ikke klarer å få i stand en ny avtale om å regjere videre, vil oppdraget gå til det neste største partiet, sosialdemokratiske PSOE.

PSOE har i likhet med PP tapt oppslutning, og i et tilfelle der PSOE skulle få i oppdrag å innlede sonderinger med tanke på et regjeringssamarbeid, er det dermed nærliggende å gå til protestpartier, region- og separatistpartier, og muligens Ciudadanos.

Skulle PSOE og Podemos samarbeide, vil de to ikke oppnå det nødvendige flertall. Men hvis de to partiene får støtte fra separatister i Catalonia og Baskerland, kan de kunne kaste PP ut av regjeringskontorene og bringe med seg en endring om politisk skifte som spanjolene ifølge valgresultatet ønsker.

Podemos ønsker tilsynelatende å undersøke muligheten av å sjekke terrenget rundt seg. Ved middagstider mandag uttalte partileder Pablo Iglesias at han skal innlede samtaler med andre partier. Han sier partiets førsteprioritet blir å arbeide for å få i stand grunnlovsreformer.

Les også: Nytt politisk landskap i Spania

– Flere uker

Usikkerheten som nå råder etter valget preger også finansmarkedet. Mandag morgen åpnet børsen i Madrid med kraftig nedgang, melder Reuters.

Politiske analytikere mener det er reell mulighet for nyvalg, men PP videreformidlet mandag en uttalelse fra Levy om at et slikt scenario er utelukket og ikke ville bringe noe nytt til bordet. Tvert imot vil det bare befeste en ustabil situasjon, mener hun.

Dermed ligger det i stedet an til lange, harde og kompliserte forhandlinger.

– Tidligere har vi i løpet av valgnatten fått vite hvem som danner regjering. Nå kan det gå flere uker, sier Marcus Buck, Spania-kjenner og instituttleder ved Universitetet i Tromsø, til NTB.