Danskene får pepper for å ville ta verdier fra flyktninger

Demonstrasjon på Christiansborg Slotsplads - Københavnere viser sin støtte til flyktninger og migranter i september i år. Foto: Claus Bech / NTB scanpix
Demonstrasjon på Christiansborg Slotsplads - Københavnere viser sin støtte til flyktninger og migranter i september i år. Foto: Claus Bech / NTB scanpix

Den danske regjeringens forslag om at asylsøkere skal kunne fratas penger og verdisaker på grensen, vekker sterke reaksjoner i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Danmark vil beslaglegge flyktningers smykker og kontanter». Slik lyder tittelen i en artikkel i The Washington Post. Saken var fredag morgen den mest leste i avisens nettutgave.

Avisen viser til at den danske Venstre-regjeringen har foreslått at politiet skal kunne beslaglegge større kontantbeløp og verdigjenstander, som smykker, fra asylsøkere idet de ankommer landet. Verdiene skal finansiere kost og losji for de nyankomne.

Danmark har tidligere fått negativ omtale i utenlandsk presse for å ha rykket inn annonser i libanesiske aviser der folk ble advart mot å komme til Danmark.

«Og nå diskuterer landet et nytt og enda mer ekstremt tiltak. Ideen om å beslaglegge smykker fra folk på flukt har en særlig bitter klang i Europa, der nazistene konfiskerte store mengder gull og andre verdier fra jøder og andre», skriver The Washington Post.

– Sparker nedover

Også Time Magazine og britiske The Independent har den siste tiden hatt kritiske artikler om dansk asylpolitikk.

«Spark dem mens de ligger nede – Danmark vil ta smykker fra syriske flyktninger», lyder tittelen i amerikanske Daily Beast.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen forsvarer den danske linjen.

– Danmark er bygd opp slik at man skal klare seg selv hvis man kan. Hvis man er formuende, klarer man seg selv, hvis man ikke er formuende, så betaler fellesskapet. Det gjelder for trygdemottakere og det gjelder for asylsøkere, sier Løkke Rasmussen til journalister i Brussel, der han fredag deltar på EUs toppmøte.

– Kan skade Danmark

Ifølge Mads Mordhorst, som forsker på nasjonal branding ved Copenhagen Business School, kan den negative omtalen skade Danmarks omdømme.

– Det begynner å bli en negativ fortelling om Danmark som et litt fremmedfiendtlig land oppe mot nord, sier lektoren til nyhetsbyrået Ritzau.

Den negative omtalen førte fredag også til oppslag i danske nettaviser. «Utlandet trodde det var en spøk: Man tar da ikke verdier fra folk på flukt», skriver Politiken.

Også på sosiale medier er reaksjonene skarpe.

Men utlendings- og integrasjonsminister Inger Støjberg avfeier kritikken.

«I Danmark skal man nemlig forsørge seg selv, hvis man kan», skriver hun på Facebook.

I regjeringens forslag står det at politiet skal kunne kroppsvisitere asylsøkere og gjennomsøke bagasjen deres for å sikre penger og verdigjenstander. De vil imidlertid få lov til å beholde beløp på under 3.000 kroner, klokker og mobiltelefoner, samt gjenstander med personlig affeksjonsverdi, såframt de ikke har «en slik verdi at det ikke er rimelig».

DF krevde mer

Justisminister Søren Pind har tidligere sagt at det bare er i spesielle tilfeller at politiet skal kunne konfiskere asylsøkernes verdier.

– Vi snakker om vesentlige verdigjenstander som ikke har personlig affeksjonsverdi. Vi snakker om en situasjon der en mann kommer gående med en koffert full av diamanter og samtidig søker tilflukt i Danmark, sa Pind til statskanalen DR i slutten av november.

Det førte imidlertid til en krass reaksjon fra Dansk Folkepartis utenrikspolitiske talsmann Martin Henriksen. Han mente at også dyre armbåndsur må kunne beslaglegges, ikke bare kofferter fulle av diamanter.

Personvernpolicy