Usikker situasjon i Hellas:

Norske Christian: – Flyktninger syr igjen munnen i protest

Barn som leker i transittleiren i Idomeni, før en reise på halvannen kilometer venter.
Barn som leker i transittleiren i Idomeni, før en reise på halvannen kilometer venter. Foto: Simine Alam / Redd Barna

Tusenvis av mennesker nektes adgang på den greske grensen videre til Makedonia. – Mange har fått drømmene sine knust, sier norsk hjelpearbeider. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Christian Wilbers jobber som barnevernsarbeider for Redd Barna i Idomeni, en gresk by ved den makedonske grensen i det nordlige Hellas. Her reiser opptil ti tusen flyktninger over grensen på de travleste dagene, ifølge organisasjonen.

Fra å være en transittleir der asylsøkere tilbragte maksimalt en halv dag, ble leiren for en ukes tid siden forvandlet til en flyktningleir da myndighetene plutselig nektet flyktninger med andre nasjonaliteter enn afghanere, syrere og irakere gjennomreise til Makedonia, ifølge Wilbers en umenneskelig situasjon.

Christian Wilbers jobber for Redd Barna i Idomeni. Foto: Pressefoto
Christian Wilbers jobber for Redd Barna i Idomeni. Foto: Pressefoto

– Mennesker ble holdt tilbake og ble boende i leirene i påvente at grensene skulle åpnes igjen. Det var ikke leiren bygd for og vi fikk veldig vanskelige forhold. Det ble store opptøyer fra flyktningene, og flere sydde igjen munnen i protest, sier den norske hjelpearbeideren til ABC Nyheter.

Les norske Tinas beretninger: – Barn blir trampet ihjel i folkehavet

– Deportert til Aten

Men nå har alt endret seg igjen, ifølge Wilbers. Situasjonen i flyktningleiren endrer seg fra dag til dag, forteller hjelparbeideren.

– Greske myndigheter valgte å rydde leiren. Hverken UNHCR, journalister, humanitære organisasjoner eller volontører fikk adgang til leiren mens aksjonen pågikk. Over 30 busser med asylsøkere uten tillatelse til å krysse grensen ble transportert til Aten

– Mange får ikke slippe til i selve leiren, men blir geleidet rett til grensen, og dermed blir det vanskelige for oss som hjelper med grunnleggende behov som mat og klær.

Situasjonen i Aten får Wilbers hyppige meldinger om fra kolleger i den greske hovedstaden.

– Det er mange som har samlet seg i hovedstaden og bor der, problemet er at de registrerte har en tidsbegrenset oppholdstid og man frykter storstilte deportasjoner tilbake til opprinnelseslandet.

– Mange har fått drømmer knust og brukt opp alle sparepengene sine på å nå Hellas, sier den norske Redd Barna-arbeideren.

Norsk frivillig: – De er veldig aktive når media er til stede, så forsvinner de når pressen drar.

Ved ankomst til Idomeni kan flyktninger motta vann, mat og varme klær fra blant andre Redd Barna. Mange flyktninger har ifølge organisasjonen frotsatt sko og klær som er bløte etter reisen over havet. Foto: Simine Alam / Redd Barna
Ved ankomst til Idomeni kan flyktninger motta vann, mat og varme klær fra blant andre Redd Barna. Mange flyktninger har ifølge organisasjonen frotsatt sko og klær som er bløte etter reisen over havet. Foto: Simine Alam / Redd Barna

– Mange enslige mindreårige

Wilbers jobber med enslige mindreårige flyktninger, som ifølge han selv representerer mellom fem og seks prosent av alle flyktningene som kommer til leiren.

– I tillegg går vi glipp av mange som på de greske øyene anbefales og registrere seg som eldre, slik at de får bevege seg fritt innen Hellas.

Wilbers som sier det er en tøff situasjon å jobbe i, men at det likevel er lyspunkter i hverdagen.

Situasjonen på Lesvos i oktober: – Det er et helvete på jord her nede

– Selv om barna er slitne, så ser man fort store endringer i atferden når barna får leke og tegne og lov til å være barn.

Wilbers sier det er vanskelig å gi gode råd til dem fortviler, men sier jobbene r givende.

– Det finnes alltid glimt av smil og latter i vårt arbeid med barn, øyeblikk der vi ser at barna får et avbrudd fra den vanskelige virkeligheten de befinner seg i. En ny rød jakke, et rosa skjerf, et par votter - eller bare det å få sitte på et lyst, varmt og trygt sted og bygge klosser eller tegne en tegning. Våte klær byttes ut med tørre, skitne bleier med rene. Iblant tilbys det ansiktsmaling, og Idomeni fylles av en rekke små superhelter og prinsesser.

En far tar sin datter til toalettet i transittleiren før de skal krysse grensen til Makedonia. Foto: Simine Alam / Redd Barna
En far tar sin datter til toalettet i transittleiren før de skal krysse grensen til Makedonia. Foto: Simine Alam / Redd Barna

Redd Barna har også deltatt i matutdelingen de siste ukene.

– Vi har tatt delansvar i matutdelingen siden den delvis stengte grensen førte til at det ble stadig flere mennesker i leiren. Forrige uke distribuerte vi både frokost, lunsj og middag.

Les også: Hjelpeorganisasjoner får kritikk: – Til å være så store gjør de veldig lite

Personvernpolicy