Ny pågripelse etter Paris-angrep

Franske myndigheter iverksatte styrket sikkerhet ved sentrale steder i Paris etter angrepene i forrige måned.
Franske myndigheter iverksatte styrket sikkerhet ved sentrale steder i Paris etter angrepene i forrige måned. Foto: Charles Platiau / Reuters

En 29 år gammel mann er pågrepet i Frankrike, mistenkt for å ha hatt tilknytning til terrorangrepene i Paris i forrige måned, opplyser en rettskilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsen skjedde i Paris-regionen tirsdag som del av etterforskningen av angrepene i Paris, opplyser en rettskilde.

Mannens identitet er ikke kjent, men han er 29 år gammel.

Fakta om antatte gjerningsmenn i Paris

* Politiet mener ni personer gjennomførte terrorangrepet i Paris. Sju ble drept i angrepene. Fem av de sju er så langt identifisert av påtalemyndigheten.

* Salah Abdeslam (26), belgisk. På frifot. Ble stanset av fransk politi få timer etter angrepet, men fikk kjøre videre. Franske etterretningskilder opplyste i slutten av november at han trolig har flyktet til Syria.

* Brahim Abdeslam (31), fransk, bosatt i Belgia, bror av Salah. Sprengte seg i luften utenfor restauranten Comptoir Voltaire, like ved konsertlokalet Bataclan. Knyttes til den belgiske IS-krigeren Abdelhamid Abaaoud.

* Ismail Omar Mostefai (29), fransk. Var en av tre som deltok i angrepet på Bataclan og som sprengte seg eller ble skutt av politiet. Dømt for flere mindre lovbrudd.

* Foued Mohamed Aggad (23), fransk. Var en av tre som deltok i angrepet på Bataclan og som sprengte seg eller ble skutt av politiet. Har vært fremmedkriger i Syria.

* Bilal Hadfi (20), navngitt som en av selvmordsbomberne ved Stade de France.

* Samy Amimour (28), fransk. Var en av tre som deltok i angrepet på Bataclan og som sprengte seg eller ble skutt av politiet. Etterforsket av antiterrorpolitiet etter at han skal ha forsøkt å reise til Jemen, men forsvant høsten 2013. Det var utstedt en internasjonal arrestordre på ham.

* En av selvmordsbomberne ved Stade de France ble funnet med et pass med navnet Ahmed al-Mohammad (25). Passet er etter alt å dømme falskt.

* Den siste selvmordsbomberen ved Stade de France ankom fra Syrias via Hellas med et pass med navnet «M. al Mahmod».

* Mannen fransk politi har pekt ut som hjernen bak angrepene, Abdelhamid Abaaoud (27), var blant tre personer som ble drept i en politiaksjon i Paris-forstaden Saint-Denis 18. november. Belgieren, med marokkansk opphav, skal ha sluttet seg til IS i Syria.

* Frankrike har erklært unntaksstillstand etter angrepene og 360 mennesker er satt i husarrest. Også i Belgia har det vært pågripelser etter Paris-angrepene.

* Tirsdag ble en 29 år gammel mann pågrepet i Frankrike, mistenkt for å ha hatt tilknytning til terrorangrepene.

130 mennesker ble drept og 351 såret i seks angrep i Paris 13. november. IS har påtatt seg ansvar for angrepene. Sju av angriperne ble drept eller sprengte seg selv.

Fortsatt på frifot

En åttende antatt gjerningsmann, 26 år gamle Salah Abdeslam, har siden angrepene vært etterlyst av politiet gjennom Interpol, Europol og Schengen Information System (SIS).

Salah Abdeslam ble dagen etter terrorangrepene stanset av fransk politi i en rutinekontroll nær grensen til Belgia, men ble ikke pågrepet, og fikk kjøre videre. Navnene på de antatte gjerningspersonene etter angrepene i Paris var da ennå ikke kjent.

Franske etterretningskilder opplyste i slutten av november at 26-åringen trolig har flyktet til Syria.

Les også: Hjernen bak Paris-angrepet trolig drept

2.700 aksjoner

En 27 år gammel belgisk statsborger med marokkansk opphav, Abdelhamid Abaaoud, blir av franske myndigheter pekt ut som hjernen bak aksjonene. Han var blant tre personer som ble drept i en politiaksjon etter angrepene.

Siden angrepene har politiet gjennomført 2.700 aksjoner. 360 mennesker er i samme periode satt i husarrest flere steder i Frankrike. Flere av Paris-angriperne hadde tilknytning til Belgia. Også der har politiet gjennomført en rekke aksjoner etter Paris-angrepene.

Les også: Falsk informasjon i etterkant av Paris-terroren florerer på sosiale medier

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus