Amerikansk admiral frykter våpenkappløp i Sør-Kinahavet

Amerikanske styrker sendte i oktober krigsskipet USS Lassen innenfor et område på 12 nautiske mil fra øyene Kina har bygget i Sør-Kinahavet.
Amerikanske styrker sendte i oktober krigsskipet USS Lassen innenfor et område på 12 nautiske mil fra øyene Kina har bygget i Sør-Kinahavet. Foto: Us Navy / Reuters

Sjefen for den amerikanske Stillehavsflåten advarer mot et mulig våpenkappløp i det omstridte Sør-Kinahavet. Han frykter landene i området kan komme til å bruke makt for å løse territoriale konflikter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina gjør krav på 90 prosent av Sør-Kinahavet, nesten helt ned til Indonesia. Admiral Scott Swift mener flere land nå fristes til å bruke militær makt for å markere territorium i regionen, framfor å følge internasjonal lov.

– Etter mange tiår med fred og velstand, er jeg bekymret for at vi ser en ny holdning om at den sterkestes rett gjelder i området, sa Swift i en tale på Hawaii mandag. Samtidig oppfordret han land som Kina til søke forhandlingsløsninger.

Store mengder handelsskip reiser gjennom farvannene og frakter årlig varer for mer enn fem tusen milliarder dollar gjennom regionen. Mange av skipene reiser til og fra amerikanske havner. Kinas territorielle krav går mange steder langt inn på områder som hører til territorialfarvannet til Vietnam, Filippinene, Brunei, Malaysia og Taiwan. Kina har også kunstig bygget ut holmer og skjær i farvannene, noe som har vekket sterke reaksjoner fra USA og landets allierte.

Les også: Kina: – Selv en liten hendelse kan føre til krig i Sør-Kinahavet

Personvernpolicy