Muslimsk militærkoalisjon skal bekjempe terrorisme

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia og 33 andre land kunngjorde sent mandag kveld at de har dannet en militærkoalisjon som skal bekjempe terrorisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Landene har besluttet å opprette en militær allianse ledet av Saudi-Arabia for å bekjempe terrorisme. De vil ha felles operasjonssenter basert i Riyadh for å koordinere og støtte militære operasjoner, heter det i en felles uttalelse på det statlige nyhetsbyrået SPAs nettsted.

Golfstatene og en rekke arabiske land som Egypt, Qatar og De forente arabiske emirater, muslimske land som Tyrkia, Malaysia og Pakistan samt afrikanske nasjoner listes opp som medlemmer av militærkoalisjonen. Sjiamuslimske Iran er ikke ett av dem.

Internasjonalt samarbeid

USA er blant landene som flere ganger har uttrykt at Golfstatene må gjøre mer for å støtte den militære innsatsen mot ekstremistgruppa IS, som er basert i Syria og Irak.

Saudi-Arabias forsvarsminister, prins Mohammad bin Salman, lover at den nye militærkoalisjonen vil koordinere sin innsats med internasjonale stormakter og organisasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På en pressekonferanse natt til tirsdag sa Salman at koalisjonen vil samarbeide om å bekjempe terrorisme i Irak, Syria, Libya, Egypt og Afghanistan, men han ville ikke utdype hvordan man vil gå fram.

Les også: – IS kontrollerer 70 prosent av Syria

Vil utrydde terrorisme

I uttalelsen skriver landene at de har «et ansvar for å beskytte den islamske nasjon mot ondskapen fra alle væpnede grupper og terrororganisasjoner – uavhengig av deres navn eller doktrine – som påfører verden død og korrupsjon og som har som mål å terrorisere uskyldige». Videre heter det at målet er å utrydde terrorisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Salman var tydelig på spørsmål om hvorvidt alliansen vil konsentrere seg om kampen mot IS spesielt.

– Enhver terrororganisasjon som står i vår vei, svarte han.

Les også: 1,5 millioner muslimer har signert fatwa mot IS

Flere støttespillere

Foruten Saudi-Arabia er følgende land med i militærkoalisjonen: Jordan, Forente arabiske emirater, Pakistan, Bahrain, Bangladesh, Benin, Tyrkia, Tsjad, Togo, Tunisia, Djibouti, Senegal, Sudan, Sierra Leone, Somalia, Gabon, Guinea, Palestina, Komorene, Qatar, Elfenbenskysten, Kuwait, Libanon, Libya, Maldivene, Mali, Malaysia, Egypt, Marokko, Mauritania, Niger, Nigeria og Jemen.

Dessuten hevdes det at minst ti andre muslimske land har uttrykt sin støtte til alliansen, deriblant Indonesia.

Les også:

Bondevik advarer mot norsk militærmakt i Syria: – Et ekstremt dårlig signal

Solberg om Syria-bidrag: – Merker meg den store motstanden på Stortinget