Obama: – USA rammer IS hardere enn noen gang

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama vil få fart i kampen mot IS og ber USAs allierte i Midtøsten om økt militær innsats for å knuse ekstremistgruppa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et besøk i Pentagon mandag sa Obama at han sender sin forsvarsminister Ash Carter til Midtøsten i håp om å sanke mer støtte til krigen.

– Dette er fortsatt en vanskelig kamp. Vi er nødt til å anerkjenne at framgang må skje raskere, sier Obama.

Presidenten listet imidlertid opp en rekke resultater USA og allierte har innfridd:

IS har mistet 40 prosent av områdene gruppa i sin tid kontrollerte i Irak. Siden i sommer har ikke IS utført en eneste vellykket bakkeoperasjon verken i Irak eller Syria. Og IS' ledere rammes av USA-ledede angrep én etter én.

– ISIL-ledere kan ikke gjemme seg, og vårt neste budskap til dem er enkelt: Du er nestemann, sier Obama, som bruker et annet navn på gruppa som i dag kaller seg islamsk stat.

Les også: – IS kontrollerer 70 prosent av Syria

Propaganda

Koalisjonens angrep har også rammet IS' oljetankere, brønner og raffinerier, framholdt presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi rammer ISIL hardere enn noen gang, sier Obama.

Obama har fått kritikk fra Republikanerne for ikke å ha gjort nok for å slå ned på IS, spesielt siden terrorangrepet som 130 menneskeliv i Paris 13. november, og som IS sier de står bak. Presset har økt siden et ektepar skjøt og drepte 14 mennesker i San Bernardino i den amerikanske delstaten California 2. desember – et angrep myndighetene antar var inspirert av væpnede ekstremister.

– Vi kommer til å gjøre det vanskeligere for ISIL å pumpe sin propaganda ut i resten av verden, sa Obama til pressen i Pentagon etter å ha møtte amerikanske forsvarstopper.

Les også: USA: – Tre høytstående IS-ledere drept i angrep

– Må gjøre mer

Presidenten erkjenner samtidig at USAs partnere på bakken har en svært vanskelig kamp foran seg. Umiddelbart etter mandagens møte i Pentagon reiste forsvarsminister Carter til Midtøsten for å besøke allierte i regionen. Det er uklart nøyaktig hvilke land han skal besøke.

– USA gjør mer i denne kampen, i likhet med våre allierte – Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Australia og Italia – det må også andre gjøre, fastslo Obama.

Les også: Slik planlegger IS å bygge sin egen stat