Nytt system skal beskytte fly mot terrorbomber

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt system for å beskytte fly mot bomber som har blitt smuglet om bord blir utprøvd i disse dager. Så langt er resultatene lovende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FlyBag er utformet for å absorbere sjokkbølger og splinter fra eksplosjoner.

Håpet er at den vil begrense skadevirkningene om terrorister klarer å smugle en bombe om bord i et fly før avgang, melder BBC News.

Systemet er testet med gamle jetfly i Storbritannia, og viser at flyene kan være intakte selv etter at en kraftig ladning går av inne i sekken.

«Sekken» er laget av fire forskjellige materialer, inkludert Kevlar som brukes i skuddsikre vester.

Tanken er at FlyBag skal være både lett, men også sterk og fleksibel nok til å tåle trykket fra en eksplosjon uten å revne.

Prosjektet er finansiert av Europakommisjonen.

Les også: Derfor er sikkerheten så høy på flyplasser

En bekymring utviklerne hadde var om baggen ville utvide seg så kraftig ved en eksplosjon at det i seg selv kunne true flykroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

— Foreløpige tester viser at det ikke er tilfelle, sier spesialist på eksplosiver ved Universitetet i Sheffield, Andy Tyas, til BBC News. Han er direktør i Blastech, som er knyttet til utviklingen av det nye produktet.

FlyBag er designet for å både kunne motstå trykkbølgen fra en eksplosjon, en ildkule med temperatur opp mot 3000 grader, trykket fra gasser som utløses og splinter/fragmenter i høy hastighet.

Produsentene ser for seg tre produkter: en som henger i bagasjerommet for jetfly med smal flykropp, en annen som omslutter bagasjecontainerne man laster på bredere flytyper, og en tredje, mindre type som kan ligge klar i kabinen dersom en passasjer viser seg å ha en bombe.