Solkiosker sprer lys på landsbygda i Kenya

Solkioskene lades opp med ren energi om dagen, og kan holde åpent langt utover kvelden - helt uten forbindelse til det ordinære strømnettet. Foto: Solarkiosk.
Solkioskene lades opp med ren energi om dagen, og kan holde åpent langt utover kvelden - helt uten forbindelse til det ordinære strømnettet. Foto: Solarkiosk.

Solarkiosk E-HUBB er et lite bygg drevet med solenergi, som er lett å sette opp selv i avsidesliggende områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

— Tidligere var en avhengig av parafinlamper som bare så vidt ga nok lys, hvis man ville drive forretning her etter mørkets frembrudd. Nå holder vi åpent til midnatt, sier Seuri Lesino til IPS News. Han driver Solarkiosken på markedsplassen i Olkiramatian sør i Kenya. Området er uten ordinær strømforsyning.

Solkiosken, som ble satt opp i 2013, produserer nok strøm til å drive et tv-apparat, printer, lamineringsmaskin og lading av mobiltelefon, barber- og kopimaskin.

I tillegg til disse tjenestene og grunnleggende matvarer selger kiosken en rekke solenergiprodukter, samt energiøkonomiske kokeplater, kullbriketter og andre varer. Den har også internettjenester.

Les også: Ikke alle kan lade elbilen samtidig

Ren energi

Solkioskene har gjerne grunnleggende tilbud av dagligvarer, samt internettjenester, printer, skanning og annet som krever strøm. Foto: Solarkiosk.
Solkioskene har gjerne grunnleggende tilbud av dagligvarer, samt internettjenester, printer, skanning og annet som krever strøm. Foto: Solarkiosk.

«Solkiosken» bruker solenergi til å lage strøm i områder som ikke er tilknyttet strømnettet. De kioskansatte kan bruke strømmen på dagtid, men også fortsette driften til langt utover kvelden. Kioskene har en batterilevetid på 24 timer.

Den lokale leverandøren i Kenya bruker en forretningsmodell der en lokal entreprenør kan selge solcelle-produkter og fungere som en liten strømleverandør for lokalsamfunnet. Med slike solkiosker ute på landsbygda i Kenya får forretningskonseptet både sosiale, miljømessige og økonomiske ringvirkninger.

I 2010 anslo FN at 34 millioner kenyanere, av en befolkning på 40,5 millioner, levde uten tilknytning til strømnettet. På verdensbasis lever 1,5 milliarder mennesker uten jevn tilgang på strøm, 800 millioner av disse i Afrika.

Verdensbanken anslår ifølge IPS at Kenya har et daglig solkraftpotensiale på 4-6 kWt per kvadratmeter per dag.

Les også: Nytt solkraftverk gir håp for afrikanske land

Ringvirkninger

I mange deler av landet benytter lokalbefolkningen per i dag parafinlamper og dieselgeneratorer, i fravær av stabil strømtilgang.

Sjefen i Solar Kiosk Kenya, Jan Willem Van Es, sier til IPS News at kioskene på sikt kan åpne for utviklingen av regionale markedssentre som både vil stimulere økonomisk vekst og være bra for miljøet.

Kioskene settes sammen i Kenya med deler produsert i Tyskland. Planen er at delene også skal produseres lokalt om ikke lenge. Per i dag finnes det 23 slike E-HUBB-kiosker i landet. Solarkiosk AG har også levert enheter til Etiopia, Tanzania, Rwanda, Botswana og Ghana.

Innen utgangen av året vil det være satt opp over 100 E-HUBB på tre kontinenter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus