Svenske menn dømt til livstid for terror i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

To svenske menn er i Göteborg tingrett dømt til livstid i fengsel for terrorforbrytelser i Syria. Statsminister Löfven kaller dommen et viktig signal fra rettssamfunnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefanklager Agnetha Hilding Qvarnström mener at begge mennene, henholdsvis 32 og 30 år, var delaktige i at to menn i Syria fikk halsen skåret over i april 2013, selv om de ikke førte kniven selv. De er å anse som gjerningsmenn, ifølge Qvarnström.

Hun tok ut tiltale mot de to mennene for terrorforbrytelser, alternativt brudd på folkeretten og drap. Saken har gått for tingretten i Göteborg.

Begge de to tiltalte nektet straffskyld i retten og kommer til å anke.

Gledelig og viktig

Sveriges statsminister Stefan Löfven sa tidligere i høst at Sverige har vært naiv til terrorisme og svensker som reiser for å krige med IS. Mandagens livstidsdommer beskriver Löfven som et viktig signal.

– Det er ikke OK å reise ned og begå lovbrudd mot menneskeheten i andre land, sier han til Svenska Dagbladet.

Innenriksminister Anders Ygeman kaller dommen «gledelig», men ber samtidig om sterkere straffer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge tingretten hørte mennene til en løst sammensatt gruppe i Syria.

Bakgrunn: Svenske IS-terrorister mistenkt for halshugging

Journalister står i kø for å hente ut dommen der to menn mandag ble dømt til livstid i fengsel for terrorforbrytelser. Foto: Adam Ihse/tt / NTB scanpix
Journalister står i kø for å hente ut dommen der to menn mandag ble dømt til livstid i fengsel for terrorforbrytelser. Foto: Adam Ihse/tt / NTB scanpix

– Økte dødsangst

Blant påtalemyndighetens bevis var filmopptak av drapene, som ifølge Dagens Nyheter ble funnet på en minnepinne hos den ene mannen. Qvarnström mener at målet var å skremme befolkningen i Syria og i andre land som ikke tror på den «rette muslimske lære». Drapsfilmene var avgjørende for dommen, og bildene har gjort sterkt inntrykk i retten.

I dommen står det blant annet at en av de drepte mennene ble behandlet på en måte som «må ha økt hans dødsangst fryktelig».

32-åringen sitter i rullestol og har i tillegg psykiske problemer på grunn av en skuddskade i hodet. Det skal være vanskelig å kommunisere med ham, men likevel anser tingretten at lovbruddet er så alvorlig at han ikke kunne unngå livstid.

– Forhåpentligvis komme dette til å virke avskrekkende på andre, kommenterer terrorforsker Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Stockholm.