Kvinne valgt inn i kommunestyret i saudiarabisk by

HISTORISK: I det første valget kvinner fikk stemme ved, ble en kvinne valgt til et politisk verv i Saudi-Arabia.
HISTORISK: I det første valget kvinner fikk stemme ved, ble en kvinne valgt til et politisk verv i Saudi-Arabia. Foto: Faisal Al Nasser / Reuters / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kvinnelig kandidat er valgt inn i kommunestyret i landsbyen Madrakah nord for Mekka i Saudi-Arabia. Hun blir dermed den første kvinnen som er valgt til et politisk verv i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner fikk i lørdagens valg både stemme og delta som kandidater – for første gang siden det autokratiske kongedømmet begynte å invitere folk til urnene i 2005.

Åpningen for kvinner regnes som symbolsk svært viktig i Saudi-Arabia, hvor halvparten av befolkningen ikke får lov til å kjøre bil og er juridisk prisgitt en mannlig verge.

Les også: Historisk valgdag for saudiarabiske kvinner

1 prosent

Kommunestyrene i det ultrakonservative patriarkatet har imidlertid ingen lovgivende eller nasjonal makt, og bare to tredeler av setene var på valg. Sentralregjeringen utpekes av kongehuset.

Nyhetssiden Sabq.org, som er knyttet til monarkiets innenriksdepartement, meldte søndag kveld at totalt 17 kvinner er blitt valgt til politiske verv i ulike deler av landet.

Hele 2.106 kommunestyrerepresentanter ble valgt, og de ferske kvinnepolitikerne utgjør dermed under én prosent av de folkevalgte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunestyrets ansvar omfatter blant annet gater, parker og renovasjon.

900 kandidater

6.440 kandidater deltok i lokalvalget i Saudi-Arabia lørdag, blant dem mer enn 900 kvinner. I løpet av valgkampen var kvinnelige kandidater atskilt fra menn og kunne dermed ikke møte mannlige kandidater ansikt til ansikt.

Det er første gang at det konservative kongedømmet åpner for at kvinner kan stille som kandidater i et valg. Det er også første gang at kvinner kan stemme i et valg i Saudi-Arabia.

Les også: Saudi-Arabia vil samarbeide militært med Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få velgere

I minst to landsdeler var den kvinnelige valgdeltakelsen på rundt 80 prosent, ifølge myndighetene. Blant de 1,5 millioner registrerte velgerne, var det bare 119.000 kvinner. Saudi-Arabia har en innfødt befolkning på drøyt 20 millioner.

En årsak til den lave andelen kvinnelige velgere skal være at myndighetene har ilagt en rekke byråkratiske restriksjoner på hvordan registrering skal skje. Mangel på transport til valglokaler trekkes også fram som årsak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før kongen i 2011 kunngjorde at kvinner skulle få delta i årets valg, hadde landets stormufti, den øverste religiøse representanten i Saudi-Arabia, beskrevet kvinners adgang i politikken som «å åpne ondskapens dør».

– Ubeskrivelig

– Det er første gang vi opplever dette. Det går ikke an å beskrive med ord. Jeg er veldig stolt over det som skjer i mitt land, sier 37 år gamle Haifa al-Hababi til TT på telefon fra Riyadh.

Hun er utdannet professor og både stemte og stilte opp som kandidat ved valget. Hun ventet søndag fortsatt på det endelige valgresultatet, som neppe blir klart før mandag.

Hababi sier hun har fått støtte fra både kvinner og menn under kampanjen. Hun omtaler valget som viktig for hele landet.

– Ikke bare for kvinnene. Det er viktig for mennene også, og for den nye generasjonen som må innse at det er viktig at alle deltar i samfunnet, og å innse at det faktisk har betydning, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Symbolsk

Valget er neppe viktig, mener imidlertid Saudi-Arabia-kjenner Thord Janson ved institutt for globale studier ved universitetet i Göteborg.

– Det finnes ingen tradisjon for å stemme ved valg, og ingen direkte politisk engasjement. En del har også boikottet valget. På lokalt nivå har man ikke så stor innflytelse, sier Janson.

Andre ser på lørdagens valg som et viktig sted på veien videre, mens flere etterlyser omfattende endringer av landets politiske institusjoner.