Bellona: Kan være «game over» for norsk olje og gass

LISTA ER LAGT: Frederic Hauge mener den forestående avtalen viser at verdens ledere har erkjent alvoret i klimaspørsmålet.
LISTA ER LAGT: Frederic Hauge mener den forestående avtalen viser at verdens ledere har erkjent alvoret i klimaspørsmålet. Foto: Kristofer Sandberg / VG
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom det endelige utkastet til ny klimaavtale blir stående, betyr det slutten for norsk olje og gass etter 2035, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bellona vil sende blomster til Tine Sundtoft (H) og hennes forhandlingsleder Aslak Brun om dette tekstutkastet blir som det er nå, sier Hauge etter å ha lest utkastet lørdag ettermiddag.

Siste: Parisavtalen er vedtatt

Bellona-lederen mener imidlertid at den norske klimaministeren kan få en vanskelig jobb på hjemmebane.

– Sundtoft vil trolig få en tøffere jobb med å overbevise statsråder i Norges regjering enn det hun har hatt med å overbevise klimakollegaer som nå er i Paris.

Les også: – Jeg gir f*en i om vi er enige

Vendepunkt

Hvis teksten blir stående, vil det være et klimapolitisk vendepunkt, mener Hauge.

– En forpliktelse til 2 grader pluss etterstrebelse til 1,5 grader er en tydelig anerkjennelse av alvoret vi står overfor. Dette gir grunnlag for ekstra press på statene til å gå i gang med effektfulle tiltak allerede nå, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele prestisjen til Frankrike står nå på spill, mener Hauge, som sier utenriksminister Laurent Fabius har lagt lista svært høyt.

– La det være klinkende klart: Blir dette utkastet en realitet, må norske utslipp reduseres kraftig, sier Hauge i en skriftlig uttalelse mens det som kan bli det siste avtaleutkastet fra klimakonferansen, legges fram.

Les også: Fabius: – Endelig utkast til klimaavtale lagt fram i Paris

– Stramt regime

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) mener det er gledelig at «mange land går sammen med Norge» om å utvikle mer bærekraftige energisystemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen industrier i verden har et så stramt klimaregime som vi har på norsk sokkel. Norge, Norden og EU jobber sammen om en ambisiøs klimapolitikk. Jeg mener det er plass for både olje og gass om 20 år i et lavutslipps-energisystem. Ikke like mye olje, men mer gass enn tilfellet er i dag, sier Lien i en epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Verden er dessuten nødt til å fortsette å utvikle teknologier som senker CO2-utslipp og fanger karbon, konstaterer han.

Lien er også opptatt av å forsvare norsk petroleumspolitikk, som lørdag ettermiddag kom under harde angrep.

– Det er et bredt politisk flertall for å åpne 23. konsesjonsrunde. Vi registrerer betydelig interesse fra selskapene for å søke her. Vi vil fortsette å ha en streng klimapolitisk ramme for aktiviteten vår, med kvoteplikter og høy CO2-avgift, sier statsråden.