Trolig flertall for legalisering av medisinsk cannabis i Danmark

<p>VURDERER LEGALISERING: En rekke land har helt eller delvis tillatt medisinsk bruk av cannabis, deriblant USA. Nå vurderer Danmark å følge etter. Her lukter en kunde på utvalget i et utsalg for medisinsk cannabis i Sacramento i California.<br></p>
VURDERER LEGALISERING: En rekke land har helt eller delvis tillatt medisinsk bruk av cannabis, deriblant USA. Nå vurderer Danmark å følge etter. Her lukter en kunde på utvalget i et utsalg for medisinsk cannabis i Sacramento i California.
Foto: Rich Pedroncelli / Ap / NTB scanpix

Folkevalgte i Danmark ser ut til å gå inn for et forsøksprosjekt der leger får lov til å skrive ut resept på medisinsk cannabis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er partiet Alternativet som har fremmet forslag om et treårig forsøksprosjekt, med å la leger skrive ut resept på medisinsk cannabis, for det danske Folketinget, melder NRK.

Nyhetsbyrået Ritzau melder at det ligger an til flertall for forslaget.

– Jeg har snakket med mange pasienter som har måttet gjøre seg til kriminelle for å få ro, appetitt eller smertelindring, sier helsepolitisk Liselott Blixt i Dansk Folkeparti ifølge NRK.

Hun sier likevel at forslaget ikke er konkret nok, og at mye arbeid gjenstår før pasientene vil få tilgang til stoffet.

Les også: – Legalisering av cannabis vil gi færre dødsfall

Men forslaget må ut på høring, og flere har allerede uttalt seg kritisk til å åpne for bruk av det narkotiske stoffet. Den danske legeforeningen advarer fordi cannabis ikke er et godkjent legemiddel, og fordi bivirkninger og effekt ikke er grundig nok undersøkt.

Flere pasientrettede organisasjoner er derimot positive til forslaget.

– Vi mener pasienter som dokumentert har glede av cannabis, skal kunne få det på en ordentlig måte uten å bli kriminalisert, sier overlege Jens Oluf Bruun Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse til nyhetsbyrået Ritzau.

Han understreker at cannabis på ingen måte er noe mirakelmiddel, men kan hjelpe noen pasienter som har sterke smerter.

Leder i den danske Giktforeningen, Mette Bryde Lind, håper også politikerne ser mulighetene ved bruk av medisinsk cannabis. Lind sier til nyhetsbyrået at alminnelige medisiner ikke er tilstrekkelig for mange mennesker med kroniske smerter.

En rekke land har helt eller delvis tillatt medisinsk bruk av det narkotiske stoffet, blant andre Sveits, Canada, Uruguay, Spania, Nederland og USA.

Les også: Rusorganisasjoner ber Solberg stoppe hasjlobby

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus