– Minst 50 drept av IS-bomber nordøst i Syria

Inntil 60 mennesker er drept og 80 såret i tre bilbombeangrep i en kurdiskkontrollert by i det nordøstlige Syria, ifølge en kurdisk militstalsmann. IS sier de står bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av bombene eksploderte utenfor et sykehus, en annen ved et grønnsaksmarked, og en tredje i et boligområde i byen, som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen, opplyser talsmann Redur Xelil fredag.

Angrepet skjedde i den syriske småbyen Tel Tamer i provinsen Hasaka sent torsdag. Ekstremistgruppa IS, som har gjennomført en rekke bilbombeangrep i provinsen tidligere, tok fredag på seg ansvaret for blodbadet

Tre IS-krigere sprengte seg selv i hver sin lastebil i et angrep IS hevder var rettet mot kurdisk milits. I en melding publisert på nett oppgir IS selv at 60 mennesker ble drept.

Les også: Bondevik advarer mot norsk militærmakt i Syria: – Et ekstremt dårlig signal

Grønnsaksmarked

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyste tidligere at minst 22 sivile var drept, og at dødstallet trolig ville øke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge SOHR gikk én av bombene av ved en militærpost, og her ble flere medlemmer av den interne kurdiske sikkerhetsstyrken, kjent som Asayish, drept. Asayish gir i en melding på sin nettside fredag IS skylda for angrepet.

Tel Tamer ligger i Khabur i provinsen Hasaka. Store deler av regionen er kontrollert av den kurdiske militsen, som har kjempet mot IS med støtte fra USA-ledede luftangrep. YPG har til nå vist seg å være de mest effektive på bakken i kampen mot IS.

Les også: Solberg om Syria-bidrag: – Merker meg den store motstanden på Stortinget

IS-retrett

IS inntok Khabur i februar og bortførte under offensiven minst 220 assyriske kristne.

Men i sommer drev de kurdiske militskrigerne og syriske regimestyrker IS-opprørerne ut av Hasaka. De fleste gislene er siden frigjort fra ekstremistgruppas fangenskap, angivelig etter at det ble betalt løsepenger. Denne uka slapp IS fri 25 kristne assyrere, deriblant to unge gutter, til Tel Tamer.

Flertallet av befolkningen i Hasaka er kurdiske og arabiske syrere. Bashar al-Assads regjeringsstyrker og den kurdiske militsen YPG deler kontrollen over byen og deler av provinsen med samme navn.

Kurderne i Syria:

* Det lever om lag 2 millioner kurdere i Syria, de fleste av dem nordøst i landet mot grensa til Tyrkia.

* Kurderne i Syria sluttet seg tidlig til opprøret mot president Bashar al-Assad.

* I 2012 trakk syriske regjeringsstyrker seg ut av de kurdiske områdene og ga kurderne utvidet selvstyre og ansvar for å bekjempe andre opprørsgrupper.

* Partiet for en demokratisk, kurdisk union (PYD) og deres YPG-milits kontrollerer nå flere områder nord i Syria, som de har døpt Rojava eller Vest-Kurdistan.

* YPG kjemper mot IS med støtte fra USA-ledede luftangrep.

* YPG har tette bånd til PKK i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.

* Et stort antall PKK-soldater kjemper i YPGs rekker.

* Human Rights Watch og Amnesty International anklager i rapporter PYD og YPG for overgrep mot sivile, vilkårlig fengsling og bruk av barnesoldater i områdene de kontrollerer.