Over 60 drept i Taliban-angrep i Kandahar

Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar ble slått tilbake først etter over et døgn. Over 60 mennesker ble drept i angrepet. Foto: Reuters (NTB scanpix)
Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar ble slått tilbake først etter over et døgn. Over 60 mennesker ble drept i angrepet. Foto: Reuters (NTB scanpix)

Over 60 mennesker ble drept, blant dem 38 sivile, i Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar. Kampene ved flyplassen pågikk i over et døgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Den siste angriperen ble drept klokka 20.15 i går kveld, forteller en talsmann for den afghanske regjeringshæren, Dawlat Waziri.

Minst 60 mennesker ble drept i Taliban-angrepet, blant dem 38 sivile, flere av dem barn. Ti afghanske regjeringssoldater og to politimenn ble også drept, i tillegg til de elleve Taliban-soldatene som sto bak.

37 andre ble såret, blant dem 14 sivile, opplyser Waziri.

Den siste angriperen ble drept etter å ha holdt flere kvinner og barn som gisler i et boligkompleks for afghanske soldater inne på flyplassområdet, opplyser kilder ved flyplassen.

Bakgrunn: – Flere drept i flyplassangrep i Afghanistan

Utenlandske soldater

Over 2.000 utenlandske soldater er stasjonert ved flyplassen i Kandahar, som har huset en stor NATO-base og som fortsatt benyttes av amerikanske styrker i landet.

De utenlandske soldatene var imidlertid ikke involvert i kamphandlingene, som skjedde i et boligområde i utkanten av det store flyplassområdet, opplyser en talsmann for den NATO-ledede ISAF-operasjonen i Afghanistan, Michael Lawhorn.

Les også: Mange drept i flyplassangrep i Kandahar

Erobret distrikt

Samtidig med angrepet mot flyplassen i Kandahar, slo Taliban også til i Khanishin-distriktet i Helmand-provinsen onsdag.

Minst 16 regjeringssoldater ble drept i dette angrepet, og opprørerne har nå tatt kontroll over området.

Afghanske spesialstyrker skal være på vei og det ventes harde kamper når de skal forsøke å gjenerobre Khanishin-distriktet fra Taliban.

Les også: Taliban publiserte lydopptak med påstått drept leder

Rivaliserende fraksjoner

I Herat-provinsen lenger vest er over 100 mennesker de siste dagene drept i harde kamper mellom Taliban-opprørere fra to ulike fraksjoner, den ene av dem med tilknytning til Talibans nyutnevnte leder mulla Akhtar Mohammad Mansour, mens de andre har sverget lojalitet til rivalen mulla Rasul.

– Vi har mottatt rapporter om over 100 drepte og 27 sårede fra begge sier, sier en talsmann for politiet i provinsen, Abdul Rauf Ahmadi.

Les også: Taliban tok kontroll over område nord i Afghanistan

Fredsfremstøt

Samtidig med Taliban-offensiven gjorde Afghanistans president Ashraf Ghani onsdag et fredsfremstøt i Islamabad i Pakistan, der han inviterte opprørerne til fredssamtaler dersom de legger ned våpnene.

– Vold er ikke veien å gå i et demokratisk samfunn, sa Ghani under innledningen til en konferanse der også Pakistans statsminister Nawaz Sharif var til stede.

Les også: Taliban vil ikke hindre hjelp til jordskjelvrammede

Vanlig mønster

Tidspunktet for Taliban-offensiven var neppe tilfeldig, tror militæranalytikeren Atiqullah Amarkhil i Kabul.

– Dette har blitt et vanlig mønster. Straks det er snakk om fredsforhandlinger, gjennomfører Taliban store angrep, sier han.

– Det viser enten at de ønsker å få fart på forhandlingsprosessen, eller at de forsøker å erobre terreng før de setter seg ved forhandlingsbordet, mener Amarkhil.

Les også: Taliban lover Obama fortsatt kamp i Afghanistan

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus