Over 60 drept i Taliban-angrep i Kandahar

Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar ble slått tilbake først etter over et døgn. Over 60 mennesker ble drept i angrepet. Foto: Reuters (NTB scanpix)
Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar ble slått tilbake først etter over et døgn. Over 60 mennesker ble drept i angrepet. Foto: Reuters (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 60 mennesker ble drept, blant dem 38 sivile, i Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar. Kampene ved flyplassen pågikk i over et døgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den siste angriperen ble drept klokka 20.15 i går kveld, forteller en talsmann for den afghanske regjeringshæren, Dawlat Waziri.

Minst 60 mennesker ble drept i Taliban-angrepet, blant dem 38 sivile, flere av dem barn. Ti afghanske regjeringssoldater og to politimenn ble også drept, i tillegg til de elleve Taliban-soldatene som sto bak.

37 andre ble såret, blant dem 14 sivile, opplyser Waziri.

Den siste angriperen ble drept etter å ha holdt flere kvinner og barn som gisler i et boligkompleks for afghanske soldater inne på flyplassområdet, opplyser kilder ved flyplassen.

Bakgrunn: – Flere drept i flyplassangrep i Afghanistan

Utenlandske soldater

Over 2.000 utenlandske soldater er stasjonert ved flyplassen i Kandahar, som har huset en stor NATO-base og som fortsatt benyttes av amerikanske styrker i landet.

De utenlandske soldatene var imidlertid ikke involvert i kamphandlingene, som skjedde i et boligområde i utkanten av det store flyplassområdet, opplyser en talsmann for den NATO-ledede ISAF-operasjonen i Afghanistan, Michael Lawhorn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mange drept i flyplassangrep i Kandahar

Erobret distrikt

Samtidig med angrepet mot flyplassen i Kandahar, slo Taliban også til i Khanishin-distriktet i Helmand-provinsen onsdag.

Minst 16 regjeringssoldater ble drept i dette angrepet, og opprørerne har nå tatt kontroll over området.

Afghanske spesialstyrker skal være på vei og det ventes harde kamper når de skal forsøke å gjenerobre Khanishin-distriktet fra Taliban.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Taliban publiserte lydopptak med påstått drept leder

Rivaliserende fraksjoner

I Herat-provinsen lenger vest er over 100 mennesker de siste dagene drept i harde kamper mellom Taliban-opprørere fra to ulike fraksjoner, den ene av dem med tilknytning til Talibans nyutnevnte leder mulla Akhtar Mohammad Mansour, mens de andre har sverget lojalitet til rivalen mulla Rasul.

– Vi har mottatt rapporter om over 100 drepte og 27 sårede fra begge sier, sier en talsmann for politiet i provinsen, Abdul Rauf Ahmadi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Taliban tok kontroll over område nord i Afghanistan

Fredsfremstøt

Samtidig med Taliban-offensiven gjorde Afghanistans president Ashraf Ghani onsdag et fredsfremstøt i Islamabad i Pakistan, der han inviterte opprørerne til fredssamtaler dersom de legger ned våpnene.

– Vold er ikke veien å gå i et demokratisk samfunn, sa Ghani under innledningen til en konferanse der også Pakistans statsminister Nawaz Sharif var til stede.

Les også: Taliban vil ikke hindre hjelp til jordskjelvrammede

Vanlig mønster

Tidspunktet for Taliban-offensiven var neppe tilfeldig, tror militæranalytikeren Atiqullah Amarkhil i Kabul.

– Dette har blitt et vanlig mønster. Straks det er snakk om fredsforhandlinger, gjennomfører Taliban store angrep, sier han.

– Det viser enten at de ønsker å få fart på forhandlingsprosessen, eller at de forsøker å erobre terreng før de setter seg ved forhandlingsbordet, mener Amarkhil.

Les også: Taliban lover Obama fortsatt kamp i Afghanistan