Drapsmann i USA: – Jeg er en kriger for spedbarn

Drapsmannen kom med flere spontane utbrudd under rettsmøtet. Se video.

57-åringen som er siktet for å ha skutt og drept tre personer ved en helseklinikk i Colorado, betegnet seg som «en kriger for spedbarn» da han møtte i retten onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helsesenteret i Colorado Springs som ble angrepet, tilbyr blant annet abort.

– Jeg er skyldig. Dette er ikke noe rettssak. Jeg er en kriger for spedbarn, utbrøt Robert Lewis Dear med høy stemme i starten av rettsmøtet. Ifølge den lokale TV-stasjonen Channel 9 skal han gjentatte ganger ha ropt «beskytt babyene».

Hans forsvarer Dan King mener de spontane utbruddene er et eksempel på at Dear er mentalt ustabil.

Bakgrunn: Tre personer drept i skyting ved abortklinikk i USA

Abortmotstand

Bevæpnet med en rifle stormet Robert Lewis Dear 27. november inn i helsesenteret i Colorado, som også utfører aborter, og åpnet ild. To sivile og en politimann ble drept. Ni personer ble såret.

Helsesenteret er drevet av organisasjonen Planned Parenthood, som er kontroversiell i USA fordi den blant annet tilbyr abort. Organisasjonen har et bredt helsetilbud til kvinner, og tilbyr også en rekke andre tjenester på sine klinikker.

Ifølge vitner skal Dear ha sagt «ingen flere babydeler» da han ble pågrepet, og abortmotstand har vært fremholdt som et motiv av Planned Parenthood, noe som ble underbygget av Dears utbrudd i retten onsdag. På et tidspunkt i rettsmøtet, da det ble diskutert å klausulere dokumenter, utbrøt han:

– Å forsegle sannheten, huh? Å drepe babyer, det er det Planned Parenthood gjør.

Les også: Politiet: Skyting inne på helseklinikk i Colorado

Kritisert

Planned Parenthood mottar pengestøtte fra den amerikanske staten. Under behandlingen av årets budsjett prøvde flere republikanere å få fjernet støtten, men den ble midlertidig videreført.

Organisasjonen ble sterkt kritisert tidligere i år da det ble publisert en video hvor ansatte diskuterte hvordan de kunne innhente vev fra aborterte fostre. Organisasjonen har avvist at den gjør noe ulovlig eller uetisk.

Anti-abortaktivister har holdt flere demonstrasjoner utenfor klinikken i Colorado Springs og ved andre klinikker. Men skytingen er det første dødelige angrepet på en abortklinikk på seks år.

FBI advarte i et skriv for drøye to måneder siden om mulige angrep mot abortklinikker, og da spesielt mot Planned Parenthood-klinikker. Skrivet gikk ut til politimyndighetene over hele USA. Advarselen gikk ut på at «ensomme ulver som bruker taktikk som brannstiftelse og trusler» kunne gå til angrep. Frem til da hadde det allerede vært ni mindre angrep mot klinikker i syv forskjellige stater i USA.

Det er berammet nytt rettsmøte i saken mot Dear 23. desember.

Les også: Britisk rett forkaster krav om fri abort i Nord-Irland

Personvernpolicy