To har omkommet i flommen i Storbritannia

Den britiske statsministeren besøkte mandag det verst flomrammede området i England. Se video.

Det kraftige uværet i Storbritannia har til nå krevd to menneskeliv. Mange tusen er evakuert fra flomrammede boliger og over 40.000 var sent mandag kveld fortsatt uten strøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske statsministeren David Cameron besøkte mandag den flomrammede byen Carlisle i Cumbria i det nordvestlige England. Cumbria, som blant annet huser nasjonalparken Lake District, er verst rammet av flommen. Der har det enkelte steder kommet hele 340 millimeter nedbør på kun 24 timer. Det tilsvarer 34 vaskebøtter per kvadratmeter.

Skoler, sykehustjenester, veier og flere tusen hjem er rammet av vannmassene.

Les også: Hæren satt inn for å hjelpe storm-ofre

Mer regn

Cameron sier at ødeleggelsene er voldsomme og at mange av de flomrammede ikke kan flytte hjem før jul. Det er ventet store nedbørsmengder i Nordvest-England også de nærmeste dagene.

Flommen i Cumbria har tatt sitt første liv. En eldre mann falt ut i elven Kent nær byen Kendal, og ble funnet død, drivende i elva. Også i Nord-Irland har stormen Desmond herjet. Der mistet en 70 år gammel mann livet da bilen hans ble stående fast i flommen. Han skal ha blitt tatt av vannmassene da han gikk ut av bilen, melder BBC.

Skottland er også rammet av flommen. Det er sendt ut flomvarsel for 20 skotske elver og flere veier er stengt på grunn av oversvømmelse.

Bakgrunn: Uvær herjer i Storbritannia, Danmark og Sverige

Kritikk

Labour-leder Jeremy Corbyn har ifølge BBC anklaget regjeringen for at det ikke gjøres nok for å takle flom.

– I fjor lovet regjeringen at det ikke skulle stå på penger for å forebygge flom. Men det har vist seg at den ikke holder sine løfter, sier Corbyn, og viser til at regjeringen har kuttet bevilgningen til flomvern.

Ifølge avisen The Guardian er bevilgningene til flomvern i Storbritannia i år kuttet med 115 millioner pund – cirka 1,5 milliarder kroner. Miljøvernminister Liz Truss sier at det kommer til å bli en ny gjennomgang av hvordan det skal investeres i flomvern.

Den britiske regjeringen hadde mandag krisemøte om flomsituasjonen. Statsminister Cameron lover at regjeringen vil hjelpe til med å dekke kostnadene uværet fører med seg.

– Det vi må gjøre nå, er å sørge for at alt blir gjort for å hjelpe til med å håndtere flommen, sier han.

Les også: Ni døde i kraftig flom sørøst i USA

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus