Sterke reaksjoner på Trumps muslimutspill

Innbyggere i San Bernadino reagerer sterkt på Trumps utspill. Se video. NB! Reportasje på engelsk.

Reaksjonene er sterke etter Donald Trumps utspill om at alle muslimer bør nektes innreise til USA inntil videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Donald Trumps utspill er helt forvirret. Hans forslag er ikke seriøst, tvitret Jeb Bush, som i likhet med Trump kjemper om å bli Republikanernes presidentkandidat.

– Latterlig, mener guvernør Chris Christie, en annen av Trumps rivaler.

Hillary Clinton, som er favoritt til å bli Demokratenes presidentkandidat, omtaler Trumps ideer som «kritikkverdige, fordomsfulle og splittende».

Også muslimer i en rekke land er sjokkerte over uttalelsen.

– Det er en så absurd uttalelse at jeg ikke engang ønsker å reagere på den. Det er fordommer av verste slag blandet med uvitenhet., sier Asma jahangir, en av Pakistans mest kjente menneskerettsadvokater.

Bakgrunn: Trump vil nekte muslimer innreise til USA

– Ikke lenger morsomt

Utspillet har også fått avisen Huffington Post til å flytte dekningen av Trumps valgkamp fra underholdningssidene til avisens mer seriøse seksjon. Avisen besluttet i sommer at all dekning av Trumps valgkamp skulle kategoriseres som underholdning, ettersom den mest lignet på et sirkus.

«Men som dagens ondsinnede erklæring har klargjort, har det også blitt forvandlet til noe annet, en stygg og farlig kraft i amerikansk politikk, skriver sjefredaktøren Arianna Huffington i en kommentar.

Avisens dekning skal heretter reflektere dette skiftet. Og i det inngår det å aldri slutte med å påminne leserne om hvem Trump er og hva han egentlig representerer, skriver hun.

Les også: Trump vil ha penger for å være med i TV-debatt

– Hat utenfor fatteevne

Trump sier i en uttalelse at meningsmålinger viser et «hat» fra muslimer mot amerikanere som kan føre til flere angrep. USA bør innføre innreisenekt frem til Kongressen kan sette i verk noen tiltak, mener han.

– Uten å se på de forskjellige meningsmålingene er det tydelig for alle at hatet er utenfor fatteevne. Hvor dette hatet kommer fra og hvorfor, må vi finne ut av. Frem til vi kan fastslå og forstå dette problemet og den farlige trusselen det utgjør, kan ikke vårt land være offer for forferdelige angrep av mennesker som bare tror på jihad, og som ikke har noe fornuft eller respekt for menneskeliv, heter det i uttalelsen.

Slakt fra Det hvite hus

Ben Rhodes, utenrikspolitisk rådgiver i Det hvite hus, sier at forslaget strider mot amerikanske verdier, religionsfrihet og landets nasjonal sikkerhetsinteresser.

Trumps kampanjeleder Corey Lewandowski ble spurt i en epost om innreiseforbudet skulle gjelde spesielt for innvandrere eller om det også skulle gjelde visa til studenter, turister og andre reisende til USA. Hans svar var «alle».

Litt senere sendte Trump ut en melding der han understreker at forslaget om innreiseforbud ikke skal gjelde for muslimer som allerede er bosatt i USA, men at det er viktig å være på vakt.

Se Trumps uttalelse her:

Les også:

Trump: – Annerledes om franskmenn hadde våpen

Trump: Masseskyting er sånt som skjer

Trump vil returnere syriske flyktninger

Trump: – Putin er en bedre leder enn Obama


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus