Opposisjonen vant, men Maduro fortsetter i Venezuela

Opposisjonslederen Henrique Capriles avgir sin stemme under parlamentsvalget. Foto: Nacho Doce (Reuters / NTB scanpix)
Opposisjonslederen Henrique Capriles avgir sin stemme under parlamentsvalget. Foto: Nacho Doce (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyresiden har gjenerobret flertallet i nasjonalforsamlingen i Venezuela, men sosialisten Nicolás Maduro fortsetter som president og lover å videreføre revolusjonen Hugo Chaves startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuela:

  • Republikk i Sør-Amerika, ved Det karibiske hav, som grenser til Colombia i vest, Brasil i sør og Guyana i øst.
  • Hovedstad: Caracas
  • Innbyggertall: 30,7 millioner (2014)
  • President: Nicolás Maduro
  • BNP per innbygger: 17.800 amerikanske dollar
  • Landet er Sør-Amerikas største oljeprodusent.
  • Sosialisten Hugo Chávez ble valgt til president i 1998. Han nasjonalisert store deler av Venezuelas oljeindustri. Hans motstandere beskyldte ham for å styre landet som en diktator. Chávez ble utsatt for et kuppforsøk i 2002, med styrte til sin død i 2013. Daværende visepresident Nicolás Maduro ble valgt til ny president. Sosialistpartiet PSUV har også hatt flertall i nasjonalforsamlingen fram til nå.


(Kilde: CIA Factbook, Verdensbanken, NTB)

Fyrverkeri lyste opp nattehimmelen over hovedstaden Caracas da lederen for landets valgkommisjon, Tibisay Lucena, rett etter midnatt kunngjorde at den borgerlige MUD-koalisjonen hadde sikret seg 99 av de 167 setene i nasjonalforsamlingen.

16 år, en sosialistrevolusjon og et kuppforsøk har gått siden høyresiden sist hadde flertall i nasjonalforsamlingen i Venezuela, men hvilke konkrete følger valgseieren får, er foreløpig uklart.

– Venezuela har vunnet, tvitret opposisjonslederen Henrique Capriles.

Kampen er ikke over

Capriles ble pågrepet etter et kuppforsøk mot daværende president Hugo Chávez i 2002, men ble senere frikjent og har tapt to presidentvalg siden, først mot Chávez i 2012 og året etter knepent mot Nicolás Maduro.

Maduro ble valgt til president etter at Chávez døde i 2013, og han kan stille til valg for en ny seksårsperiode i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har tapt slaget, men kampen for å bygge et nytt samfunn har knapt nok begynt, sa han i en kommentar til valgresultatet.

Sosialistpartiet PSUV har sikret seg minst 46 plasser i nasjonalforsamlingen, viser de foreløpige resultatene, og Maduro oppfordrer opposisjonen til fredelig sameksistens.

Økonomisk krise

Maduros tilhengere frykter at opposisjonen nå skal reversere revolusjonen som ble innledet under Hugo Chávez og gjennomføre brutale kutt i de mange sosiale støtteordningene som er innført de siste årene.

Venezuela, som sitter på en av verdens største påviste oljereserver, er i dyp økonomisk krise. Den lave oljeprisen har bidratt til dette, men også myndighetenes feilinvesteringer og kostbare subsidiepolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet sliter med rekordhøy inflasjon og økende arbeidsledighet, voldskriminalitet og misnøye. Butikkhyllene blir stadig tommere, men de borgerlige partiene lover nå ny kurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lover ny kurs

– I dag begynner endringene i Venezuela, sier lederen for MUD, Jesus Torrealba.

Flere ledende opposisjonelle sitter fengslet i Venezuela og enkelte forventer også at den nyvalgte nasjonalforsamlingen skal sørge for at de løslates.

De folkevalgte har imidlertid begrensede muligheter til å overprøver domstolene, men om de ikke gjør det, kan radikale og utålmodige elementer innen opposisjonen på nytt strømme ut i gatene.

Opposisjonsledere som Lilian Tintori, som har ektemannen Leopoldo Lopez bak murene, advarer imidlertid mot dette.

– Vi ønsker ikke vold, sier hun.

Lopez ble funnet skyldig i å ha oppmuntret til de voldelige demonstrasjonene som kostet 43 mennesker livet i fjor, men det er siden reist tvil om bevisene mot ham og tilhengere anser ham for å være politisk fange.

Les også: Valg i Venezuela kan stoppe Chávez' revolusjon