Observatør mener klimaforhandlingene går bedre enn i København

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius holder et innlegg i plenumssalen under klimatoppmøtet i Paris.
Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius holder et innlegg i plenumssalen under klimatoppmøtet i Paris. Foto: Stephane Mahe / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaforhandlingene i Paris går vesentlig bedre enn de gjorde i København i 2009, mener den norske observatøren Arvid Solheim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mye bedre enn København, det er det. Det er en mer oversiktlig tekst, og problemstillingene er tydeligere, sier Solheim på telefon fra Paris.

Han følger forhandlingene tett som observatør for ForUM, en paraplyorganisasjon for den norske miljøbevegelsen. Forhandlingene går trått, og uenigheten er stor på flere punkter, understreker han. Men situasjonen er en helt annen enn på fiaskomøtet i den danske hovedstaden for seks år siden.

– Alle de viktigste aktørene ønsker en avtale, så de kommer til å arbeide knallhardt for å finne løsninger, sier Solheim.

Les også: Frustrasjonen øker i klimaforhandlingene

Bedre mat

Nordmannen får støtte fra Kelly Dent i den britiske organisasjonen Oxfam. Det er vesentlig bedre framdrift i Paris enn det var på samme tid i København, sa hun på en pressekonferanse fredag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I København hadde vi en 200 sider lang tekst da vi var kommet til slutten av første uke. Nå har vi en rimelig kort tekst, sa hun.

– Og jeg tror vi også kan si at maten er bedre, tilføyde Ria Voorhaar i Climate Action Network.

Fredag startet dagen med at forhandlingslederne la fram to nye utkast til klimaavtalen som etter planen skal vedtas i slutten av neste uke. Det ene utkastet er 23 sider langt og viser hva ulike land ønsker å ha med. Det andre er et noe forenklet kompromissforslag på 19 sider.

Ifølge klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), som nå er tilbake i Paris, er forhandlerne nede i 891 uenighetspunkter. Tidligere i uken var det 1.700 uenighetspunkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp-politiker mener klimaendringene er til fordel for Norge

VIDEO: Alt du må vite om klimatoppmøtet.Artikkelen fortsetter under videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stør sand

Landet som virkelig har bremsekloss i forhandlingene, er Saudi-Arabia, som snakker på vegne av de arabiske landene, sier Solheim.

– De strør sand i maskineriet hver gang de har anledning.

En av sakene der Saudi-Arabia gjort seg vanskelig, er spørsmålet om hva avtalen skal si om menneskerettigheter.

– Saudi-Arabia har skutt inn en formulering om at man skal ivareta rettighetene til «folk i okkuperte områder», med andre ord Palestina. Det vet de selvfølgelig at USA og Israel aldri kan gå med på, forklarer Steffen Kallbekken, som følger forhandlingene for CICERO.

– Det er en god illustrasjon på hvordan noen land er i stand til å blokkere forhandlingene ved å legge inn snubletråder, sier han.

Les også: Organisasjoner rasr mot Norges klimaforhandlere

Misnøye med Norge

Også den norske delegasjonen gjort seg upopulær i spørsmålet om menneskerettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært mye misnøye med Norges arbeid, forteller Solheim.

Krangelen har oppstått fordi Norge har foreslått å fjerne spørsmålet om menneskerettigheter fra avtalens formålsparagraf, noe spesielt norske samer og fagbevegelsen har reagert på.

Norges forhandlingsleder Aslak Brun har sagt til VG at Norge ønsker å flytte spørsmålet om menneskerettigheter til en annen del av avtalen, og at selve formålet bør være kort og konsist.

Les også: Dette må du vite om klimatoppmøtet

Ministrene kommer

Neste uke kommer miljøministrene til Paris for å lede den siste uken med forhandlinger. Det er da det virkelig blir alvor, mener Johanne Sæther Houge, som følger forhandlingene for Naturvernforbundet.

– Da må de sette i gang med de ordentlige forhandlingene og finne kompromisser, sier hun.

Selv om situasjonen er bedre nå enn for seks år siden, har ministrene en stor oppgave foran seg.

– Alt er fortsatt i spill. Ingen av de store spørsmålene er landet, sier Houge.

VIDEO: Historien om klimaforhandlingene på 83 sekunder.