Massedrapsmannens venner forstår ingenting

Farooks søster har tenkt mye på at hun kunne stoppet massedrapsmannen om hun hadde stilt noen enkle spørsmål den morgenen. Se video.

Tashfeen Malik, som sammen med ektemannen skjøt og drepte 14 mennesker i San Bernardino i California, skal ha sverget troskap til lederen for den militante islamistgruppen IS på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CNN viser til tre anonyme sikkerhetskilder som opplyser at den pakistanskfødte 27-åringen skal ha sverget troskap til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi på en Facebook-konto som var opprettet i et annet navn enn hennes eget.

Etterforskningskilder sier at onsdagens angrep kan ha vært inspirert av IS, men at det ikke foreligger beviser for at IS ga ordre om angrepet.

Så ingen tegn

Ingenting tydet på at Maliks ektemann Syed Rizwan Farook var en militant islamist, sier venner og kjente av 28-åringen.

– Vi så aldri noe som tydet på at han var radikalisert, sier imamen Mahmood Nadvi i Dar Al Uloom Al Islamiyah-moskeen i San Bernardino.

Syed Rizwan Farook og kona Tashfeen Malik skjøt var tungt bevæpnet da de skjøt og drepte 14 mennesker under et juleselskap i San Bernardino i California. Hjemme hos paret fant politiet også hjemmelagde rørbomber. Foto: Handout / Reuters
Syed Rizwan Farook og kona Tashfeen Malik skjøt var tungt bevæpnet da de skjøt og drepte 14 mennesker under et juleselskap i San Bernardino i California. Hjemme hos paret fant politiet også hjemmelagde rørbomber. Foto: Handout / Reuters

Både han og andre som vanket i moskeen beskriver Farook som en rolig mann som viste respekt for andre.

Ifølge enkelte amerikanske medier skal Farook har vært i kontakt med islamister som er i FBIs søkelys, men politiet er likevel forsiktige med å trekke forhastede konklusjoner.

Ifølge enkelte opplysninger skal 28-åringen ha havnet i en krangel med en arbeidskollega som snakket nedsettende om islam rett før massakren.

Suksessrik

23 år gamle Nizaam Ali traff ofte Farook i moskeen og forteller at 28-åringen var en flittig gjest der. De siste tre ukene før massedrapet, var han imidlertid ikke å se.

– Han pleide å komme to-tre ganger i uka, vanligvis i lunsjpausen i 13-tida. Vi ba sammen, forteller han.

– Dette var en suksessrik person, med en god jobb, en god inntekt, en kone og familie. Han manglet ingenting i livet, sier Ali.

Studerte farmasi

Ifølge ham kom Farook i kontakt med sin ett år yngre pakistanskfødte kone via internett i 2013, og de to giftet seg i Saudi-Arabia i juli i fjor.

– Jeg så henne et par ganger, men møtte henne aldri. Hun var dekket fra topp til tå i svart, forteller Ali.

Malik skal ha bodd i Saudi-Arabia siden hun var to år gammel, men returnerte for fem-seks år siden til Pakistan for å studere farmasi.

Arbeidskonflikt

42 år gamle Gasser Shehata, som går i den samme moskeen, tror at det må ha vært en arbeidskonflikt som utløste massedrapet i San Bernardino.

– Det er vanskelig å tro at han gjorde dette i islams navn. Han var rolig,

Syed Rizwan Farook og kona Tashfeen Malik ble skutt og drept av politiet noen timer etter massakren i San Bernardino i California. Foto: Reuters / NTB NTB scanpix Foto: Mario Anzuoni / Reuters
Syed Rizwan Farook og kona Tashfeen Malik ble skutt og drept av politiet noen timer etter massakren i San Bernardino i California. Foto: Reuters / NTB NTB scanpix Foto: Mario Anzuoni / Reuters

tilbaketrukket og reservert. Jeg så aldri at han viste manglende respekt for noen, forteller Shehata.

Tashfeen Maliks bror, Farhan Khan, forstår heller ikke hva motivet for massedrapet kan ha vært.

– Jeg er sjokkert over at noe slikt kan skje, sier Khan, som nekter for at svogeren var noen ytterliggående muslim.

Arsenal

Andre venner av 28-åringen forteller om en mann som ofte smilte og som hadde en levende interesse for restaurering av gamle biler.

At paret også hadde huset fullt av våpen, ammunisjon og hjemmelagde rørbomber kom som et sjokk på alle, men tyder på at de planla en voldelig aksjon.

Da etterforskerne gjennomsøkte boligen fant de også ødelagte harddisker, noe som tyder på at de ønsket å skjule hvem de hadde kommunisert med.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus