Klart nei i dansk folkeavstemning

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen fikk ikke tilslutning fra velgerne i folkeavstemningen om utvidet deltakelse i EUs justis- og politisamarbeid.
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen fikk ikke tilslutning fra velgerne i folkeavstemningen om utvidet deltakelse i EUs justis- og politisamarbeid. Foto: Scanpix Denmark / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et klart flertall av danskene sier nei til utvidet deltakelse i EUs justissektor, viser resultatet fra torsdagens folkeavstemning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da 96,9 prosent av stemmene var talt opp, hadde Nei-siden 53 prosent oppslutning.

For statsminister Lars Løkke Rasmussen, som oppfordret danskene til å stemme ja, erkjenner nederlaget.

– Valgets tale er klar. Det er et betydelig nei, konstaterte han torsdag kveld.

– Jeg har full respekt for danskenes beslutning, understreket Løkke.

Utenfor samarbeidet

De danske velgernes nei er dårlig nytt for danske bedrifter, mener arbeidsgiverorganisasjonene Dansk Erhverv og Dansk Industri.

Danmark har hatt et såkalt rettsforbehold i EU, noe som har satt dem utenfor EUs politi- og justissamarbeid.

Løkke ønsker å knytte Danmark til ulike justisprogram fra sak til sak gjennom en såkalt tilvalgsordning, men fikk ikke velgernes tilslutning til dette.

Socialdemokraterne, De Konservative, Socialistisk Folkeparti, De Radikale og Alternativet har støttet Løkke og regjeringen, mens Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance har vært motstandere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europol

Det er først og fremst forholdet til Europol som har presset avstemningen fram.

Europol er i ferd med å skifte innretning til å bli et overstatlig samarbeid. Med torsdagens nei må Danmark forhandle fram en annen type tilknytning til politisamarbeidet, slik Norge alt har gjort.

Løkke frykter at det skal bli et B-medlemskap som det vil ta lang tid å forhandle fram, men har alt invitert partiene i Folketinget til samtaler.