Uklart motiv bak massedrap i California

Politiet: – Fant 12 rørbomber hos de mistenkte. Se video.

Motivet bak massedrapet i California, der ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik skjøt og drepte 14 mennesker, er fortsatt uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama antydet torsdag at skytingen kunne være terrorrelatert, men utelukket heller ikke at det kan ha vært snakk om en arbeidskonflikt.

Ifølge sikkerhetskilder skal Syed Rizwan Farook, som var sønn av pakistanske immigranter og født i Illinois, ha vært i kontakt med terrormistenkte, men kildene tror likevel at det kan ha ligget andre motiver bak skytingen.

Bakgrunn: 14 bekreftet drept i skyting i California

Juleselskap

Farook arbeidet selv i bygningen der skuddramaet fant sted. Under et juleselskap onsdag skal han ha røket uklar med flere kollegaer og stormet på dør.

Senere vendte han tilbake sammen med kona. Begge var da iført militærlignende klær og utstyrt med hvert sitt automatgevær og hver sin pistol.

14 mennesker ble drept og 21 såret da de to åpnet ild, og tilstanden for flere av de sårede ble torsdag betegnet som livstruende.

De to etterlot seg også flere hjemmelagde bomber i bygningen, men disse ble uskadeliggjort før de eksploderte.

Les også: Par skaper skrekk med massedrap i California

Ekteparet som skjøt og drepte 14 mennesker i San Bernardino i California onsdag, ble selv stanset og drept i en skuddveksling med politiet noen timer senere. Foto: Mike Blake / Reuters
Ekteparet som skjøt og drepte 14 mennesker i San Bernardino i California onsdag, ble selv stanset og drept i en skuddveksling med politiet noen timer senere. Foto: Mike Blake / Reuters

Drept av politiet

Ekteparet rømte fra stedet i en bil, men ble stanset noen timer senere og drept i en skuddveksling med politiet.

Hjemme hos paret har politiet funnet tolv primitive rørbomber og tusenvis av kuler, men foreløpig ingenting som knytter paret til militante islamistgrupper.

Under en pressekonferanse torsdag fortalte politisjef Jarrod Burguan at ekteparet hadde utstyr som hadde gjort det mulig å gjennomføre enda et angrep.

– Vi vet ikke om de hadde planer om flere angrep, men de var helt klart utstyrt til det.

Slektninger og venner stiller seg helt uforstående til hendelsen og beskriver Syed Rizwan Farook som en rolig mann som ikke ga uttrykk for ytterliggående holdninger. Sikkerhetskilder beskriver ham imidlertid som «radikalisert» overfor CNN.

Trolig planlagt

Tashfeen Malik var født i Pakistan, men levde i flere år i Saudi-Arabia. De to skal ha kommet i kontakt med hverandre via internett, og paret hadde en seks måneder gammel datter sammen. Henne overlot de til Farooks mor før de dro i juleselskapet.

Politiet i San Bernardino mener massakren må ha vært planlagt og viser til våpnene og klærne de to benyttet.

– På bakgrunn av hvordan de var utstyrt, må det ha vært en eller annen form for planlegging, Jarrod Burguan.

– Må ta grep

President Barack Obama tar nok en gang til orde for strengere våpenkontroll i USA, slik han også har gjort etter tidligere massakrer.

– Vi må ta grep for å gjøre det vanskeligere for enkelte individer å få tilgang til våpen, sa han torsdag.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Obama utelukker ikke terrorisme etter skytingen:

USA i særstilling

USA er i særstilling i verden, både når det gjelder eierskap og bruk av skytevåpen.

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention blir rundt 11.000 mennesker drept og over 80.000 såret i skyteepisoder hvert eneste år i USA.

Nettstedet shootingtracker.com har registrert over 350 tilfeller av såkalt masseskyting i USA i år, der fire eller flere er skutt av samme gjerningsmann.

På toppen av de mange drapene kommer drøyt 21.000 selvmord med skytevåpen årlig.

Ikke til jakt

Ifølge tall fra myndighetene er det nå registret 113 skytevåpen per 100 amerikaner, noe som plasserer landet helt i særstilling i verdenssammenheng.

Våpnene er imidlertid ikke jevnt fordelt, siden de bare er å finne i hver tredje husholdning. Bare 15 prosent av våpeneierne oppgir at de går på jakt, viser statistikk innhentet av University of Chicago.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus