Krekar: – Jeg er Rawti

Mulla Krekar avviser anklagene fra italienske myndigheter, som mener han leder en terrororganisasjon kalt Rawti Shax.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Rawt er ingen organisasjon. Det er jeg som er Rawti, fastholdt Najmuddin Faraj Ahmad, som er 59-åringens egentlige navn, da han ble framstilt for forlenget varetekt i Oslo tingrett torsdag morgen.

Påtalemyndigheten ba om fortsatt varetekt fram til fristen utløper for italienske myndigheter til å komme med en formell utleveringsbegjæring, som er om åtte dager.

Italiensk politi har varslet at de vil be om utlevering av Krekar, samt en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen, som italiensk politi mener har tilknytning til gruppen. 42-åringen blir fremstilt for forlenget varetektsfengsling senere torsdag.

Forrige uke ble en 38 år gammel norskkurder fra Fredrikstad fengslet i fire nye uker i Oslo tingrett. Han er norsk statsborger, og kan derfor ikke utleveres.

Bakgrunn: Italiensk politi: – Krekar planla terroraksjoner i Norge

Nekter straffskyld

Krekar entret retten med håndtegnet til Det muslimske brorskapet i Egypt, som han har vist i retten flere ganger før, mens han utbrøt «Egypt», «Egypt». Deretter holdt han en kort tirade på arabisk til de fremmøtte pressefolkene.

Krekar nekter straffskyld og ba om å bli løslatt. Han omtalte anklagene som fabrikkert av myndighetene og politisk begrunnet.

Krekar ble pågrepet 12. november som ledd i en koordinert aksjon med en rekke pågripelser i flere europeiske land. Italienske myndigheter mener de siktede tilhører et terrornettverk tilknyttet ekstremistgruppen IS, og at gruppen planla flere terroraksjoner – også i Norge.

Les også: TV 2: Krekar snakket om å sette fyr på Stortinget

Avviste kobling til jihadistgrupper

Krekar avviste anklagene i retten og avviste at Rawt Shax.

– Rawt er en slags tenkemåte, eller tolkning av islam og det har ikke noe med partier eller organisasjoner å gjøre, det er jeg som er Rawt, uttalte Krekar.

Han avviste videre at Rawt hadde noe som helst å gjøre med jihadistiske grupperinger, drap, våpen og terror. Italienske myndigheter mener Rawt er tilknyttet ekstremistgruppen IS.

Krekar forklarte seg også om forholdet til de medsiktede. Av de 17 pågrepne, forklarte Krekar at han i tillegg til de to andre pågrepne i Norge, kun kjente til to av dem som er pågrepet i Storbritannia og fortalte at en av dem av gift med datteren hans.

Les også: Meling radbrekker sentralt terrorbevis mot Krekar

– Avlyttet cella

Krekar forklarte videre at han ikke har hatt tilgang til internett eller telefon i de rundt fire siste årene han har sittet i fengsel, og at han kun har sendt to brev til familien, som begge ble stanset av fengselsledelsen.

Italiensk politi har antydet overfor VG at de mener PST har avlyttet Krekar i fengselet når han har hatt besøk.

Blant de rundt 1.200 etterforskningsdokumentene, som blant annet TV 2 har fått tilgang til, skal det være utskrifter av avlyttede samtaler Krekar har hatt med familiemedlemmer i besøksrommet i Kongsvinger fengsel.

Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling, uttalte seg svært krast mot italiensk politi under fengslingsmøtet.

– Italienske myndigheter er tydeligvis mer glad i TV 2 enn i norske forsvarere og i rettssikkerheten, uttalte han om det faktum at flere norske medier har fått innsyn i etterforskningsdokumentene før han selv.

Kjennelsen er ventet senere torsdag.

Les også: To Krekar-siktede sluppet fri i Italia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus