Par skaper skrekk med massedrap i California

Paret som utførte massedrapet under et juleselskap i San Bernardino, overlot tidligere på dagen sin seks måneder gamle baby til mannens mor med beskjed om at de skulle til legen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få timer senere stormet Syed Rizwan Farook (28) og Tashfeen Malik (27) et juleselskap på Farooks egen arbeidsplass. Iført kamputstyr og tunge våpen drepte de 14 personer og såret 17.

Øyenvitner har fortalt at Farook selv deltok i selskapet, men at han på et tidspunkt forlot det i sinne etter en tilsynelatende krangel, for deretter å komme tilbake med sin kone. Begge var bevæpnet og utstyrt med det som omtales om kampklær.

Angrepet skjedde ved lunsjtid onsdag. Før soloppgang torsdag morgen var de begge skutt og drept av politiet. Under den storstilte politijakten ble de innhentet i et boligområde. Bilen de brukte, var etter konfrontasjonen med politiet gjennomhullet av kuler.

Farook er født i USA, er amerikansk statsborger og jobbet for helsetilsynet i San Bernardino, en by få mil fra Los Angeles. Jobben hans var å inspisere restauranter, samt svømmebassenger i kommunen.

– Rolig og normal

– Han var virkelig rolig. Han sjekket maten og sa at han var der fordi noen hadde klaget. Han så helt normal ut, sier SueAnnChapman, som jobber som servitør ved China Doll Fast Food, en restaurant som Farook inspiserte tidligere i år.

Farooks familie har røtter i Sør-Asia, mens Malik antas å være fra Pakistan. Hun skal ha bodd i Saudi-Arabia før hun kom til USA. Paret har vært gift i to år, opplyser Hussam Ayloush, direktør ved Los Angeles-kontoret til Council on American-Islamic Relations (CAIR).

– Det muslimske samfunnet står skulder ved skulder med andre amerikanere i å ta avstand fra enhver forkrøplet tankegang som hevder å rettferdiggjøre slike avskyelige voldshandlinger, sier han.

Uklart motiv

Ifølge rettsdokumenter søkte Farooks mor skilsmisse fra hans far i 2006. Opplysningene her tyder på at han har hatt en turbulent oppvekst. Moren fortalte om overgrep og husbråk og sa at ektemannen truet med å ta livet av seg nesten hver eneste dag. Hun fortalte også at Farook ved en anledning skal ha stilt seg mellom dem for å «redde» henne.

Politiet er foreløpig usikre på motivet, men utelukker ikke at det kan dreie seg om et terrorangrep, selv om det er uvanlig at slike angrep rettes mot gjerningspersonens egen arbeidsplass.

Ifølge politisjefen i San Bernardino, Jarrod Burguan, var angrepet trolig planlagt til en viss grad.

– Vi har ikke noe motiv på nåværende tidspunkt. Vi har ikke utelukket terrorisme, sier Burguan.

Saken fortsetter under bildet

Farhan Khan (i midten) er svogeren til Syed Farook, som politiet har identifisert som en av gjerningspersonene. Her fordømmer han angrepet under en pressekonferanse onsdag kveld amerikansk tid. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB scanpix Foto: Mike Blake / Reuters
Farhan Khan (i midten) er svogeren til Syed Farook, som politiet har identifisert som en av gjerningspersonene. Her fordømmer han angrepet under en pressekonferanse onsdag kveld amerikansk tid. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB scanpix Foto: Mike Blake / Reuters

– Uforståelig

Fahran Khan, som er gift med Farooks søster, holdt etter angrepet en pressekonferanse der han uttrykte medfølelse med ofrene og framholdt at det hans svoger har gjort, er helt uforståelig.

– Hvorfor skulle han gjøre noe sånt som dette? Jeg aner ikke, jeg er sjokkert selv, sa Khan på en pressekonferanse foran et islamsk senter i Anaheim i California.

Farooks far beskriver ham som en engasjert muslim.

– Han var svært religiøs. Han kunne dra på jobben, komme tilbake, gå for å be og dra tilbake. Han er muslim, sier han til New York Daily News.

Politiet har kontroll på en bil som gjerningspersonene bak skytingen i California skal ha brukt. Foto: Handout / Reuters
Politiet har kontroll på en bil som gjerningspersonene bak skytingen i California skal ha brukt. Foto: Handout / Reuters

Se video: Her endte jakten på to av de mistenkte:

Større skyteepisoder i USA de siste årene:

* 2. desember 2015: To personer skyter og dreper 14 mennesker under et juleselskap på et sosialkontor i San Bernardino i California. En av gjerningspersonene blir skutt og drept av politiet, mens den andre blir pågrepet.

* 27. november 2015: En mann skyter og dreper tre mennesker ved en abortklinikk i Colorado Springs i Colorado. Gjerningsmannen blir pågrepet.

* 1. oktober 2015: En mann skyter og dreper ni personer på en høyskole i Oregon. Gjerningsmannen blir drept i en skuddveksling med politiet.

* 26. august 2015: En TV-reporter og en kameramann blir skutt og drept under et direktesendt intervju i Roanoke i Virginia. Gjerningsmannen, en tidligere kollega, tar sitt eget liv.

* 17. juni 2015: En hvit mann dreper ni mennesker i en afroamerikansk kirke i Charleston i South Carolina. Gjerningsmannen flykter, men blir pågrepet dagen etter.

* 17. mai 2015: Ni mennesker ble drept og 18 skadd da medlemmer av flere rivaliserende MC-bander barket sammen på en restaurant i Waco i Texas. 170 personer ble pågrepet etter oppgjøret.

* 24. oktober 2014: En 15 år gammel elev skyter fem personer ved den videregående skolen Marysville-Pilchuck i Washington. Fire av dem dør. Gjerningsmannen tar sitt eget liv.

* 18. september 2014: En mann dreper sin datter og sju barnebarn før han tar sitt eget liv, i Bell i Florida.

* 16. september 2013: En mann skyter 12 på militærbasen Navy Yard i hovedstaden Washington. Gjerningsmannen blir skutt og drept av politiet.

* 26. juli 2013: En mann skyter seks personer i et leilighetskompleks i Hialeah i Florida. Gjerningsmannen blir skutt og drept av politiet.

* 14. desember 2012: En 20 år gammel mann skyter og dreper 20 elever og seks ansatte ved barneskolen Sandy Hook i Connecticut. Deretter skyter han seg selv.

* 5. august 2012: En hvit mann skyter seks mennesker i et sikh-tempel i Oak Creek i Wisconsin. Gjerningsmannen blir skutt og drept av politiet.

* 20. juli 2012: En maskert mann skyter 12 personer i en kino i Aurora i Colorado, under premieren på Batman-filmen «The Dark Knight Rises». Den 24 år gamle gjerningsmannen blir dømt til fengsel på livstid.

* 2. april 2012: En gjerningsmann skyter og dreper sju mennesker på et privat, kristent college i Oakland i California. Gjerningsmannen blir pågrepet av politiet.

(Kilder: Reuters, NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært