14 bekreftet drept i skyting i California

Følg skuddramaet direkte her. OBS! Vi gjør oppmerksom på at bilder av sårede mennesker kan dukke opp i direktesendingen. Vi advarer mot sterke inntrykk.

Inntil 14 mennesker ble drept da en eller flere ukjente menn åpnet ild i en offentlig bygning i San Bernardino i California onsdag, opplyser politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge politiet tok trolig tre menn væpnet med automatgevær seg inn i bygningen og åpnet ild i 11-tiden om formiddagen lokal tid. Det befant seg da flere hundre ansatte og besøkende i bygningen.

– Foreløpige tall viser at 14 mennesker ble drept og at 14 andre er kjørt til sykehus med betydelige skader, opplyste politisjefen i San Bernardino, Jarrod Burguan, under en pressekonferanse.

Flere medier melder gjerningspersonene de skal ha flyktet fra stedet i en svart firehjulstrekker etter skytingen.

SISTE: Én gjerningsmann drept, én pågrepet og én fortsatt på frifot

Militærlignende

Skytingen fant sted i Inland Regional Center, en statlig bygning der blant annet sosialtjenesten driver opplæring av psykisk og fysisk handikappede.

Ifølge øyenvitner var gjerningsmennene iført militærlignende klær og trolig skuddsikre vester, og noen hevder også at de var maskerte.

Identiteten og motivet til angriperne er ikke kjent og politiet har heller ingen teorier om hvem som kan ha stått bak angrepet.

En talskvinne for politiet betegner også angrepet som nærmest militært.

Ingen panikk

TV-bilder fra området viste sårede som ble evakuert fra bygningskomplekset og kjørt til sykehus i ambulanser.

Hundrevis av ansatte ble samtidig evakuert fra bygningen uten tilløp til panikk, til tross for at det ifølge politiet på dette tidspunktet fortsatt befant seg minst en «aktiv skytter» i bygningen.

Forlot området

Ifølge lokale medier ble det også funnet en sprengladning i bygningen, men denne ble angivelig uskadeliggjort av bombeeksperter. Journalister i området har imidlertid ikke meldt om eksplosjoner som tyder på at dette stemmer.

San Bernardino ligger rundt 100 kilometer øst for Los Angeles og er Californias 18. største og USAs 100. største by.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Politiet ber familie holde seg unna mens de sikrer området etter skyteepisoden:

Ikke uvanlig

Skyteepisoder som dette er ikke uvanlig i USA, der det ifølge Centers for Disease Control and Prevention blir skutt og drept drøyt 11.000 mennesker og skutt og såret over 80.000 mennesker årlig.

Ifølge nettstedet shootingtracker.com har det funnet sted 352 tilfeller av såkalt masseskyting i USA i år, der fire eller flere er skutt av samme gjerningsmann.

På toppen av de mange drapene kommer drøyt 21.000 selvmord med skytevåpen årlig.

Ikke normalt

President Barack Obama mener torsdagens skyteepisode i California er nok et eksempel på at noe må gjøres med våpenlovene i USA.

– Vi kjenner ennå ikke skytternes motiver, men vi vet at vi kan sette i verk tiltak for å gjøre amerikanerne tryggere og at vi bør komme sammen på tvers av partigrensene og på alle nivåer for å sikre at slike hendelser blir sjeldne og ikke normale som i dag, sier Obama.

– Vi må aldri tro at slike ting er normale og noe som bare skjer, for det skjer ikke like ofte i andre land, sier Obama.

Se video fra San Bernardino her:

Personvernpolicy