– 900 gisler reddet fra Boko Haram i Kamerun

Minst 100 opprørere fra Boko Haram er pågrepet og over 900 gisler reddet i en militæroperasjon i Kamerun, opplyser landets regjering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Operasjonen ble gjennomført fra 26. til 28. november langs Kameruns lange grense til Nigeria i vest, opplyste forsvarsminister Joseph Beti onsdag. Han sier at det ble beslaglagt betydelige mengder våpen og ammunisjon under operasjonen.

– 900 gisler som var holdt fanget av Boko Haram, ble frigjort, sier den kamerunske hærens talsmann Didier Badjeck.

Det er uklart nøyaktig hvor kampene fant sted, eller hvor gislene ble holdt fanget. Det kom heller ikke fram hvorvidt noen av de 200 skolejentene som ble bortført i Chibok i Nigeria i fjor, var blant de frigitte gislene.

Under press

Tirsdag sprengte to kvinnelige selvmordsbombere seg selv og drepte seks personer nord i Kamerun. Over 100 personer er drept i selvmordsangrep nord i landet siden juli. Den ytterliggående islamistiske opprørsgruppa Boko Haram, som har sitt kjerneområde nordøst i Nigeria, anklages for å stå bak.

– Boko Haram er under et visst press, men det er fortsatt en svært sterk organisasjon. Det er blant de dødeligste og farligste terrorgruppene i verden akkurat nå, sier forsker Hans Brun til TT.

Militæraksjonene mot Boko Haram i Nigeria, Kamerun og Niger har blitt større og bedre samordnet det siste året, mener Brun, som forsker på kontraterrorisme og er knyttet til King's College i London.

FN: – Over 1.000 skoler ødelagt av Boko Haram i år

– Ligner IS

Den harde kjernen av Boko Haram består ifølge amerikanske etterretningskilder av 4.000-5.000 menn, men selv hevder bevegelsen å ha opptil ti ganger flere medlemmer i Vest-Afrika.

Boko Harams terrorangrep preges av mer vilkårlig vold enn de angrepene som utføres av grupper som al-Qaida og al-Shabaab, ifølge terrorforskeren.

– Boko Haram har en del likhetstrekk med IS, og har til og med byttet navn til Den islamske statens provins i Vest-Afrika, påpeker Brun.

Les også: Minst ti drept i selvmordsangrep i Kamerun

20.000 drept

Den ekstreme opprørsgruppen Boko Haram startet for seks år siden et opprør med et uttalt mål om å opprette en islamsk stat. Minst 20.000 mennesker er så langt blitt drept i den blodige konflikten.

En regional offensiv med totalt 8.700 soldater fra Nigeria, Niger, Tsjad og Kamerun drev tidligere i år Boko Haram ut fra store deler av territoriet den hadde tatt kontroll over nord i Nigeria. Ekstremistene har siden slått tilbake med en ny bølge av dødelige angrep og selvmordsbombere.

Les også:

Boko Haram-leder sier han lever

– Nær 150 drept i angrep i Nigeria

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus