Russiske protester mot NATO-invitasjon til Montenegro

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vil ha Montenegro med i forsvarsalliansen.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vil ha Montenegro med i forsvarsalliansen. Foto: Yves Herman / Reuters

NATO inviterer Montenegro til å bli medlem i forsvarsalliansen, til sterke russiske protester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er starten på en vakker allianse, sa generalsekretær Jens Stoltenberg da han ønsket Montenegros utenriksminister Igor Luksic velkommen ved bordet som gjest i Brussel onsdag.

Da hadde han først spurt Børge Brende (H) og de 27 andre utenriksministrene i alliansen om de ville gi sin formelle tilslutning til invitasjonen. Det gjenstår fortsatt måneder med forhandlinger og tilpasningskrav, men Montenegro ligger nå an til å bli det 29. medlemmet i NATO.

– Dette er fantastiske nyheter også for resten av Balkan, for styrket stabilitet og sikkerhet, mener Luksic.

Russland reagerer kraftig

Montenegros medlemskap blir den første NATO-utvidelsen siden 2009. Russland kaller utvidelsen konfronterende og noe som ikke vil gjøre et allerede komplisert forhold lettere.

– Hvis NATO fortsetter utvidelsen østover, vil det føre til mottiltak fra russisk hold, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Allerede onsdag formiddag varslet en av Russlands fremste forsvarspolitikere at landet vil avslutte alle fellesprosjekter med Montenegro hvis medlemskapet blir en realitet.

Advarselen ble fremsatt av Viktor Ozerov, leder for forsvarskomiteen i det russiske Føderasjonsrådet. Han understreker at kuttene også vil gjelde militære områder, ifølge nyhetsbyrået RIA.

Les også: NATO svarer på Tyrkias bønn - sender militært utstyr sørover

– Bidrar til stabilitet

Brende kaller uansett invitasjonen til Montenegro for en investering i stabilitet på Balkan.

– Montenegro blir medlem av NATO. Det må Russland forholde seg til, sier han til norsk presse i Brussel.

– Vi avviser denne tenkningen fra Russlands side om at det skal være interessesfærer som gjør at Montenegro ikke får bestemme sin alliansetilknytning selv. Det hører ikke hjemme i det 21. århundret, sier han i et lignende budskap som fra Stoltenberg.

– Ethvert land har rett til å velge sin egen vei. Ingen har rett til å blande seg opp i det, sier han.

Montenegrinerne har vært delt i diskusjonen om medlemskap, og spørsmålet er om det til slutt må avgjøres i en folkeavstemning.

I NATO viser man til meningsmålinger som nå har flertall for medlemskap, og Brende mener å ha «et klart inntrykk av et Montenegro som sterkt ønsker å bli medlem av NATO».

Les også:

NATO forsvarer Tyrkias nedskyting av russisk fly

Hellas hånet Tyrkias nedskyting av russisk jagerfly

Montenegro:

* Republikk i Sørøst-Europa ved Adriaterhavet. Grenser til Kroatia, Bosnia-Hercegovina, Serbia, Kosovo og Albania.

* Innbyggertall: Vel 620.000

* Hovedstad: Podgorica

* President: Filip Vujanovic

* Statsminister: Milo Djukanovic

* BNP per innbygger: 14.132 USD* Montenegro var en selvstendig stat fram til første verdenskrig og ble deretter en del av Jugoslavia. Da Jugoslavia gikk i oppløsning på 1990-tallet, valgte Montenegro å bli værende i føderasjon med Serbia fram til 2006.

* Landet, som er i medlemskapsforhandlinger med EU, ble onsdag invitert til å bli medlem av NATO. Kilde: CIA Factbook og Verdensbanken

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus