Japan finner stadig flere spøkelsesbåter

Stadig flere spøkelsesbåter med døde om bord driver rundt utenfor kysten av Japan. Alt tyder på at det er nordkoreanske fiskere som har gått for langt til havs og sultet, tørstet og frosset i hjel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden oktober har den japanske kystvakten bordet tolv slike spøkelsesbåter, de fleste av dem heller primitive trebåter som åpenbart benyttes av fiskere.

Om bord i båtene er det funnet levninger av i alt 22 mennesker.

Trolig nordkoreanske

Japanske myndigheter har ikke spekulert offentlig i hvor fiskebåtene kommer fra, men teorien er at det er nordkoreanske fiskere som har gått for langt til havs i håp om god fangst.

En talsmann for den japanske kystvakten, Yoshiaki Hiroto, sier båtene åpenbart kommer fra den koreanske halvøy, men vil ikke kommentere saken ut over dette.

På en av de siste båtene ble det funnet rester av noe som så ut til å være et nordkoreansk flagg, mens det på en annen ble funnet et håndskrevet skilt som tydet på at den tilhørte en militær nordkoreansk enhet.

Les også: USA sender krigsskip til kunstige kinesiske øyer

Presses langt til havs

Nord-Korea har ikke kommentert saken, men landets leder Kim Jong Un har tidligere understreket hvor viktig fiskeri er for å skaffe landet sårt tiltrengt vestlig valuta.

Nordkoreanske avhoppere forteller at fiskebåtene er under det nordkoreanske forsvarets kommando, og at mannskapet om bord i dem er under sterkt press fra myndighetene for å fange mest mulig fisk.

Jakt på fangst langt til havs, kombinert med dårlig båter og manglende navigasjonsutstyr, gjør at mange kommer ut av kurs og at mannskapet om bord sulter, tørster og fryser i hjel før de når land.

Les også: Japan gjenopptar forskningsfangst av hval

Gammelt fenomen

Fenomenet med spøkelsesbåtene er langt fra nytt i Japan, der det hittil i år er oppdaget 34 slike trebåter med døde mennesker om bord.

I fjor fant kystvakten hele 65 slike båter, og året før ble det oppdaget 80 fiskebåter med døde mennesker om bord.

Les også: Hellas avviser at kystvakt skal ha stukket hull på flyktningbåt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus