Paven: Verden nær selvmord uten klimaenighet

– Hvis jeg kan bruke et sterkt ord, vil jeg si at vi står på randen av selvmord, sa paven. Se video.

Klimakonferansen i Paris kan være den siste sjansen som menneskeheten har for å hindre kollektivt selvmord, mener pave Frans.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Verden må enes om en avtale for å begrense global oppvarming. Verden må snu utviklingen og gjøre seg mindre avhengig av en økonomi drevet av fossile brennstoff, sa pave Frans om bord på sitt fly på vei fra Den sentralafrikanske republikk til Roma mandag.

Les også: Historiens største samling av statsledere på en enkelt dag

Paven var mandag ettermiddag på vei hjem etter sitt første Afrika-besøk i Kenya, Uganda og Den sentralafrikanske republikk. Han har både under dette besøket og ved tidligere anledninger snakket varmt om å redde verden fra klimakatastrofe. På flyet mandag, der mange pressefolk var til stede, ble han spurt om han tror FNs klimatoppmøte i Paris kan være et vendepunkt i saken.

– Jeg er ikke sikker, men jeg kan si så mye at det er nå eller aldri. Hvert år blir problemene stadig større. Vi er ved grensen. Hvis jeg kan bruke et sterkt ord, vil jeg si at vi står på randen av selvmord, sa paven.

Les også: Obama: USA erkjenner ansvar for klimaproblemet

Han la til at han er sikker på at delegatene i Paris har nok velvilje til å innse at noe må gjøres.

– Jeg håper det ender godt, og jeg ber om at det vil gjøre det, sa pave Frans.

Les også: Advarsler og løfter i Paris

SE VIDEO: Derfor møtes verdens statsledere til nytt klimatoppmøte

SE VIDEO: Historien om klimaforhandlingene på 83 sekunder